Držiteľ Pulitzerovej ceny Anthony Doerr a jeho Mesto v oblakoch

Držiteľ Pulitzerovej ceny Anthony Doerr a jeho Mesto v oblakoch Foto: Ikar

Zoči-voči neodvratnému koncu prežijú iba naše životné príbehy. Začína sa jedinečný príbeh Mesto v oblakoch od Anthony Doerra, ktorý v minulosti získal prestížnu Pulitzerovu cenu.

Rok 1453. Byzantský Konštantínopol obliehajú moslimovia. Osirelá dievčina Anna a pohonič Omeir z útočiacej armády robia všetko, aby sa zachránili. Rok 2020. V americkom Idahu sa chudobný chlapec s hlavou plnou ideálov o spravodlivejšom a zelenšom svete vzoprie spoločnosti a nastraží v knižnici bombu.
Budúcnosť. Mladé dievča Konštancia je spoločne s posádkou medzihviezdnej lode poslednou nádejou na prežitie ľudstva.

Osudy odohrávajúce sa v odlišnom priestore i čase nečakane spojí príbeh o strastiplnom putovaní do vysnívaného mesta v oblakoch, kde nikto netrpí núdzou, príbeh o nezlomnej vôli, ktorý sám je predobrazom všetkých nasledujúcich príbehov o nádeji a hlbokom medziľudskom pute.

Mesto v oblakoch je niečo úplne iné ako Svetlo, ktoré nevidíme, no stále je tam prítomný rozprávačský talent Anthony Doerra. Zručne prepája viaceré žánre, je to dráma (zánik ľudstva, ničenie planéty, ekologická katastrofa), sci-fi, fantasy, poetický román.

Silný je autor najmä v tom, ako predkladá čitateľovi ľudské osudy, ako vykresľuje postavy, ktoré bojujú aj napriek nepriazni osudu. Je to román o zvedavosti, ľudskom šťastí, obetavosti, nádeji, o domove, ale aj o strachu z neznámeho a o prekonávaní obáv zo smrti.

„Venujem túto knihu všetkým knihovníkom, minulým, súčasným aj budúcim. Napísal som ju ako poctu všetkým knihám a vychádzal som pri tom z mnohých iných kníh,“ píše A.Doerr.

Milan Buno, knižný publicista