Moldavsko zablokovalo prístup k viac ako 20 webom ruských médií

Moldavsko dnes zablokovalo prístup k viac ako 20 serverom ruských médií, sú podľa nej súčasťou informačnej vojny Moskvy proti Kišiňovu. Vyplýva to z vyhlášky zverejnenej moldavskými spravodajskými a bezpečnostnými službami, informovala agentúra Reuters. Ruské ministerstvo zahraničia krok moldavských úradov podľa ruskej štátnej agentúry TASS označilo za "otvorene nepriateľský" voči Rusku.

 

Na zozname blokovaných je 22 ruských spravodajských webov vrátane tých prominentných, ako sú štátne televízie RT, NTV, REN TV či štátna televízna a rozhlasová spoločnosť VGTRK.

Vo vyhláške sa uvádza, že poskytovatelia internetu dostali nariadenie stránky okamžite zablokovať. Niektoré z nich ale pri kontrole reportéra Reuters v Kišiňove krátko po vydaní nariadenia stále fungovali.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová rozhodnutie moldavských úradov označila za porušenie slobody slova a práva obyvateľov krajiny na prístup k informáciám v ruštine. Úradným jazykom je v Moldavsku rumunčina, ale ruština je stále široko rozšírená, podotkol Reuters.

Moldavsko už vlani vyplo vysielanie ruských či proruských televízií, vládna komisia to vtedy odôvodnila ochranou národného informačného priestoru, snahou minimalizovať riziko šírenia dezinformácií či pokusy o manipuláciu verejnej mienky. Hovorila aj o nekorektnom informovaní ruských staníc o ruskej invázii na Ukrajinu, kam vojská Moskvy vtrhli vlani vo februári.

Proeurópska prezidentka Moldavska Maia Sanduová ruskú vojenskú agresiu už skôr odsúdila a Moskvu obvinila, že chce zvrhnúť jej vládu a destabilizovať krajinu, ktorá bola do roku 1991 jednou zo sovietskych republík a vlani sa spoločne s Ukrajinou stala kandidátom členstva v Európskej únii.