Zase sa zmení čas z letného na zimný a zase nezmyselne

V noci zo soboty na nedeľu sa vrátime k zimnému času, teda v nedeľu sa budeme môcť beztrestne vyvaľovať v posteli o hodinu dlhšie, ale je to iluzórna výhoda. Zmena času dvakrát do roka - na jeseň a na jar - má viac nevýhod ako predností, píše poľský denník Gazeta Wyborcza.

Hlavným cieľom, kvôli ktorému bol letný čas kedysi zavedený, mala byť úspora elektrickej energie. Ale vedci už dávno dokázali, že ide o iluzórny zisk.

Obyvatelia Európskej únie sa pred niekoľkými rokmi vyslovili v konzultáciách, ktoré uskutočnila Európska komisia, proti zmenám času. Európsky parlament v roku 2019 odhlasoval zrieknutie sa zmien času a zotrvania u jediného - zimného, alebo letného.

Každý štát si mal vybrať obľúbený čas, hoci Európska komisia nabádala na koordináciu krokov v tejto veci.

Rozhodnutie europarlamentu mala potvrdiť Rada Európskej únie (teda ministri z členských krajín), ale za štyri roky si na zmenu času nenašla čas.

Zámienkou na odkladanie hlasovania bol najprv brexit (vystúpenie Británie z EÚ), potom pandémie, migračná kríza a teraz vojna na Ukrajine. Vždy sa nájde niečo dôležitejšie.

Ale v skutočnosti sa ministri vyhýbajú debate na túto tému, pretože si uvedomujú, že dohadovanie sa o čase rozháda Európu.

Podľa výsledkov konzultácií sú najväčšími stúpencami letného času Portugalci, Cyperčania a Poliaci. Naopak zimný - "naozajstný" - čas si prajú o iných vo Fínsku, Dánsku a Holandsku.

Okrem toho je EÚ rozdelená na tri časové pásma: západoeurópsky čas má Írsko a Portugalsko, východoeurópsky Litva, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko, Bulharsko, Rumunsko, Grécko a Cyprus a prevažujúci zvyšok má čas stredoeurópsky. Ak sa štáty nedohodnú, tak po likvidácii zmien času by sa Európa mohla premeniť na oveľa rozmanitejšiu - zmätenejšiu - zmesku časových pásiem.

Ale zatiaľ nič nenaznačuje, že by v najbližšom čase mali prísť nejaké zmeny ohľadom striedania časov. Jedinými európskymi štátmi, v ktorom sa čas nemení, zostávajú Island, Bielorusko a Rusko.

A letný čas sa vráti v nedeľu 31. marca 2024.