Čaputová odmietla vymenovať ministrom životného prostredia Huliaka

Čaputová odmietla vymenovať ministrom životného prostredia Huliaka Ilustr. foto: KP SR

Prezidentka Zuzana Čaputová nemenuje ministrom životného prostredia vo vláde vznikajúcej po septembrových parlamentných voľbách kandidáta nacionalistickej Slovenskej národnej strany (SNS) Rudolfa Huliaka. Hlava štátu to zdôvodnila okrem iného tým, že Huliak podľa nej neuznáva existenciu klimatickej krízy. ČTK o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 Práve Huliak spolu s kandidátkou na ministerku kultúry Martinou Šimkovičovou patrili podľa opozície, odborníkov aj médií medzi najviac kontroverzných kandidátov do budúceho kabinetu.

Čaputová zároveň požiadala predsedu Smer-SD Roberta Fica, ktorého po volebnom víťazstve jeho strany poverila zostavením vlády, o doručenie nového personálneho návrhu. Z vyjadrenia prezidentskej kancelárie vyplynulo, že až následne hlava štátu pristúpi k vymenovaniu budúcej vlády.

"Kandidát ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme," napísala prezidentská kancelária o Huliakovi.

Podľa Čaputovej kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vysporiadanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody, nemôže byť spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody.

Huliak rovnako ako Šimkovičová boli do parlamentu zvolení na kandidátnej listine SNS, hoci členmi tejto strany nie sú. Huliak šíril na sociálnej sieti nenávistné príspevky voči ochrancom prírody, klimatickým aktivistom a komunite LGBT+. Chránené medvede po stretoch tejto šelmy s ľuďmi označil za biologickú zbraň na likvidáciu vidieka. Proti nominácii Huliaka, keď sa o ňom ešte uvažovalo len ako o možnom kandidátovi na ministra, vznikla petícia, ktorú podpísali tisíce ľudí.

Niekdajšia poslankyňa a bývalá televízna moderátorka Šimkovičová sa zviditeľnila napríklad extrémistickými, homofóbnymi a proruskými názormi.

SNS je po voľbách z konca septembra najmenšou parlamentnou stranou. Vo vláde podľa koaličnej zmluvy obsadí ešte kreslo ministra športu a cestovného ruchu; toto ministerstvo by malo vzniknúť na začiatku budúceho roka. Zhodne sedem kresiel v kabinete obsadí Smer-SD a strana Hlas-sociálnej demokracie. Podľa doterajších vyjadrení zástupcov novej koalície premiérom bude Fico, ktorý túto funkciu v minulosti zastával už trikrát.