Kto je kto v kriminálnom seriáli Duch (FOTO)

Kto je kto v kriminálnom seriáli Duch (FOTO)

Seriál Duch od tvorcov úspečných krimináliek prináša príbeh policajného vyšetrovateľa, ktorému život naruby obráti smrť mafiánskeho šéfa.

Emil Sloboda (Michal Kubovčík)

Foto: MarkízaPracuje v elitnej proti zločineckej jednotke NAKA ako analytik. Emil nie je typický policajt. Je nenápadný, skôr introvert, je síce priateľský, ale nikto v jednotke o priateľstvo s ním nestojí. Nevyniká vo fyzických akciách, skúšky zo streľby zvláda na spodnej hranici a s kondičkou je na tom podobne. V čom ale Emil vyniká, je jeho analytické myslenie. Ibaže to nie je pre jeho, na výkon zameraných kolegov, dostatočná motivácia pre to, aby s ním chceli byť parťáci. Nikto z nich sa neteší, keď s nimi Emil ide do terénu, a už vôbec nemajú dobrý pocit z toho, keď im má kryť chrbát. Emil ani netúži po tom, aby z neho bol akčný hrdina. Rád to prenechá iným. No vyšetrovanie prípadov organizovaného zločinu si vyžaduje komplexných ľudí. Aj preto nad Emilom visí neustála hrozba výpovede. Je na túto prácu príliš mäkký a všetci mu dávajú najavo, že by mal svoju pozíciu obhájiť, alebo odísť.

Darko Besarabič (Predrag Bjelac)
Foto: Markíza

Balkánsky mafián zo starej školy. Zažil rozmach a zlaté časy zločinu v sladkých 90-tch rokoch. Bratislava bola vtedy preňho raj na zemi. Ušiel z Juhoslávie pred vojnou, ktorej sa aktívne zúčastnil. Darko u nás zdomácnel pomerne rýchlo. Za tri roky sa stal hlavou organizovanej zločineckej skupiny. Pôsobil v mnohých odvetviach šedej ekonomiky, až sa nakoniec rozhodol pre obchod so zbraňami, a ten sa mu stal osudným. Po smrti mu nie je súdené „odpočinutie večné“, musí zostať na tomto svete pokiaľ nenájde svojho vraha. Jeho prítomnosť vníma iba Emil, pre ostatných je neviditeľný. Darko Emilovi dosť strpčuje život svojou neodbytnou chuťou zistiť, kto ho zabil. Na druhej strane Emilovi veľakrát zachráni život, pretože sa dokáže v prostredí zločinu skvele pohybovať. Neznáša Emilovu mäkkosť, takto si dobrého policajta fakt nepredstavuje, a tak z neho začne robiť chlapa podľa svojich predstáv. Je to mafián zo starej školy, z doby, kedy ešte existovali aspoň základné pravidlá, preto sa často krát diví, kam dnešný zločin dospel a nerozumie tomu, že dnešní zločinci nemajú žiadnou zločineckú česť.

Simona Kováčová (Rebeka Poláková)

Foto: Markíza
Nikdy svoju ženskosť nepoužívala ako zbraň, a ani by to nevedela. Celý život na sebe pracovala, aby sa vyrovnala mužom, alebo aby bola omnoho lepšia než oni. Iba tak totiž mohla uspieť v profesii, ktorú si vybrala. Nechce sa definovať prostredníctvom muža a detí. Chce mať kariéru a úspech. Ale nie je ochotná kvôli tomu porušovať pravidlá. Chce hrať férovo, a to očakáva aj od svojich kolegov, ktorých bez výnimky rešpektuje. Nemá rada iba Emila. Vlastne ho neznáša. Nechápe, prečo je súčasťou ich jednotky. Dokonca ho podozrieva, že je na ich oddelení krysou, nastrčenou mafiánom Darkom. Časom sa ich vzťah zmení. Darko je Simonou očarený. Zdá sa mu sexy od prvej chvíle, ako sa stretli. Najviac ho vzrušuje jej neprístupnosť. Po smrti je Darko Simonou až posadnutý. Vynaloží ohromnú námahu, aby dal Emila so Simonou dokopy.

Viktor Považan (Martin Nahálka)

Okrem verbálnych útokov miluje aj situačné „kancelárske“ žartíky. Najvďačnejšou obeťou je Emil. Na začiatku totiž nemá zmysel pro humor a vidno, že ťažko znáša aj bonmoty Jozefa s Viktorom. Čo sa týka výsluchov podozrivých, parťáci dokážu byť pomerne tvrdí a nekompromisní. Je až zarážajúce, že si nikdy nelezú na nervy

Jozef Jablonský (Robo Jakab)

 FOTO: Markíza

Jozef pracuje najčastejšie s Viktorom. Obaja sú v jadre poctiví policajti, ktorí milujú svoju prácu. Dokonale sa dopĺňajú, a tak ich nadriadení vždy nechajú pracovať v tandeme. Obaja sú cynickí bonmotéri. Tým sú povestní. Neberú si servítky – radi si vyhliadnu obeť a tú bombardujú svojimi komentármi. Nie sú za tým zlé úmysly, len snaha spríjemniť si deň. Každý nováčik v tíme musí prejsť touto testovacou dvojicou. Simona to zvládla dávno, a tým si vyslúžila rešpekt.

Lukáš Bradač (Maroš Kramár)

FOTO: Markíza

Lukáš je spravodlivý šéf, trochu stará škola. Je jediný, kto dáva Emilovi šancu byť plnohodnotným členom oddelenia. Nechce, aby všetci jeho ľudia boli rovnakí. V ich rôznorodosti je podľa neho sila celku, ktorý má šancu bojovať so zločinom. Emil síce skazil dôležitú akciu, ale zachránil život Simone. Lukáš vždy stojí za svojimi ľuďom.