USA označí štyri čínske médiá za zahraničné misie Pekingu

Americká vláda bude odteraz považovať kancelárie štyroch čínskych štátnych médií v USA za zahraničné misie čínskej vlády.

 

Podľa agentúry AP to oznámil námestník ministra zahraničia pre oblasť východnej Ázie a Pacifiku David Stilwell. Krok by mohol viesť k vyhosteniu niektorých čínskych novinárov z USA a je ďalšou kapitolou americko-čínskeho mediálneho sporu.

Podľa Stilwella sú čínska štátna televízia CCTV, tlačová agentúra China News Service (CNS), Ľudový denník a denník The Global Times v podstate propagandistickými nástrojmi čínskej komunistickej strany, ktorá ich kontroluje. Nemalo by sa k nim preto pristupovať rovnako, ako k iným zahraničným médiám.

"Komunistická strana nielenže kontroluje fungovanie týchto subjektov, ale má aj plnú redakčnú kontrolu nad tým, čo vydávajú," povedal Stilwell s tým, že by privítal, ak by podobný krok voči týmto médiám prijala aj Európska únia a ďalšie štáty.

Spoločnosti teraz budú musieť zaslať americkej vláde zoznam všetkých svojich zamestnancov a nehnuteľností.

Úrady zatiaľ nikomu neprikazujú odchod z USA, avšak podobný krok proti piatim ďalším čínskym spoločnostiam z tohtoročného februára nakoniec viedol k zníženiu počtu pracovných povolení pre ich zamestnancov. Opatrenie sa týkalo agentúry Nová Čína, televíznej spoločnosti CGTN, čínskeho štátneho rozhlasu, spoločnosti China Daily Distribution Corp a firmy Hai Tian Development USA. Krok pobúril čínsku vládu, ktorá potom o niekoľko týždňov neskôr odobrala akreditáciu americkým novinárom pracujúcim pre tri veľké americké denníky v Číne.

Podľa AP teraz nie je známe, koľko ľudí pracuje v spoločnostiach, ktorých sa týka toto opatrenie.