Francúzska armáda dáva dohromady sci-fi tím spisovateľov

Francúzska armáda dáva dokopy tím spisovateľov žánru science-fiction, aby predvídal budúce hrozby. Uviedla to dnes stanica BBC na svojom webe. Vizionári s fantáziou by podľa správy ministerstva obrany mali vymýšľať scenáre, ktoré by vojenských stratégov a plánovačov ani nenapadli. Prísne tajná práca tímu má zohrať dôležitú úlohu v boji proti "škodlivým prvkom".

Francúzsko sa snaží inovovať svoje prístupy k obrane. Armáda minulú nedeľu na slávnostnej prehliadke k dobytiu Bastily predviedla nielen tradičných obrnencov, ale aj "lietajúceho muža" na futuristickom vznášadle, alebo nezvyčajne vyzerajúce zbrane na zneškodňovanie dronov, napríklad mikrovlnou rušičku. Armáda tiež experimentuje s nasadením diaľkovo ovládaných robotických vozidiel, ktoré by od budúceho roka mali podporiť francúzskych vojakov v Mali. Prezident Emmanuel Macron v predvečer prehliadky ohlásil vytvorenie veliteľstva vesmírnych síl.

O zamýšľanom tíme je zatiaľ známe len to, že by sa mal skladať zo štyroch či piatich spisovateľov sci-fi a že by mal premýšľať kreatívnejšie ako armádne štáby, hlavne pokiaľ ide o predstavy, ako by teroristické organizácie či cudzie štáty mohli použiť vyspelé technológie.

BBC pripomenula, že Jules Verne už v roku 1865 v románe Cesta na Mesiac poslal trojčlennú posádku na vesmírnu misiu z Floridy - s istými zhodami sa skutočným letom, ktorý sa uskutočnil o 104 rokov neskôr. A atómovú bombu predvídal Herbert George Wells v knihe Oslobodený svet (The World Set Free), ktorá vyšla v roku 1914.