Pakistan varuje médiá pred propagáciou svätého Valentína

  

 

 

Pakistanský komunikačné dozorný úrad varoval miestne televízne a rozhlasové stanice pred propagáciou sviatku svätého Valentína. Verejné oslavy sviatku zamilovaných vlani zakázal miestny súd, napísala agentúra AFP.

Sviatok sv. Valentín vyvoláva v Pakistane každoročne zmiešané reakcie. Populárny je predovšetkým medzi mladými Pakistancami, ktorí svojím milovaným dávajú čokolády, blahoželania a ďalšie darčeky. Podľa odporcov je však sviatok produktom Západu a v rozpore s islamom a proti jeho oslavám usporadúvajú aj protivalentýnské kampane.

Pakistanský prezident Mamnún Husajn v roku 2016 vyzval študentov, aby sa namiesto osláv sv. Valentína sústredili skôr na svoje štúdium. Tento sviatok podľa neho nemá s kultúrou moslimskej krajiny nič spoločné.

Mnohí na sociálnych sieťach kritizujú varovanie cenzúrneho úradu. "Kazatelia plní nenávisti, ktorí podnecujú násilie v mene islamu, sú späť a pakistanský štát ich v tom podporuje. Je snáď vyznanie lásky, balóniky v tvare červených sŕdc a predajcovia kvetov hrozbou pre túto republiku a pre islam?" napísal na svojom twitteri miestny novinár Ahmad Nuran.