Viacom a CBS uvažujú o opätovnom spojení

 

Americký mediálny gigant Viacom a televízna a rozhlasová skupina CBS vytvorili osobitnú komisiu, ktorá má preskúmať možnosti opätovného spojenia spoločností, ktoré pred viac ako desiatimi rokmi rozdelil ich kľúčovú vlastník, mediálny magnát Sumner Redstone. Oznámili to dnes obe firmy s tým, že fúzia v žiadnom prípade nie je istá a k procesu sa ďalej nebudú vyjadrovať. Akcie Viacomu v reakcii posilnili o 1,5 percenta a CBS o 0,5 percenta.

Na podnet Redstona a jeho dcéry, ktorí firmy kontrolujú prostredníctvom spoločnosti National Amusements Inc., rokovali CBS a Viacom o zlúčení už v roku 2016. Rozhovory však stroskotali na sporoch v otázke riadenia zlúčenej spoločnosti a sporného finančného prínosu pre akcionárov CBS. Novým podnetom pre rokovania sa stal zámer zábavného gigantu Walt Disney Co kúpiť väčšinový podiel na Twenty-First Century Fox Inc, o ktorom informoval v decembri.

Šéfovia CBS a Viacom Leslie Moonves a Bob Bakish hovorili o možnom spojení v januári a správne rady oboch podnikov rozhodli o začatí procesu vo štvrtok. Dohoda by spojila vysielaciu sieť CBS, televízne štúdiá a káblovú sieť Showtime s Viacom Paramount Pictures, Comedy Central, Nickelodeon a MTV.