Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje umiestňovať reklamu u tzv. zahraničných agentov

Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje umiestňovať reklamu u tzv. zahraničných agentov Ilustr. foto: Facebook V. Putin

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje ruským občanom a spoločnostiam umiestňovať reklamu na platformách takzvaných "zahraničných agentov". Informoval o tom server Meduza a web The Moscow Times, podľa ktorého sa všeobecne očakáva, že tento krok takmer znemožní nezávislým médiám označeným týmto prívlastkom zarábať peniaze. Označenie "zahraničný agent", ktoré má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, prináša ďalšiu vládnu kontrolu a je považované za jeden z prostriedkov úradov na potláčanie kritikov ruského režimu.

Správa o schválení zákona v Štátnej dume, teda dolnej komore parlamentu, minulý mesiac vyvolala šok v malej komunite nezávislých médií a novinárov, ktorí v krajine zostali napriek vojnovej cenzúre a rozsiahlemu potláčaniu disentu, píše The Moscow Times.

Podľa nového zákona podniky nemôžu inzerovať svoje výrobky a služby u fyzických osôb a právnych subjektov, ktoré ministerstvo spravodlivosti označilo za "zahraničných agentov". Rovnako tak je "zahraničným agentom", medzi ktorých patria novinári, blogeri, spravodajské stránky či sociálne médiá, zakázané propagovať prostredníctvom podnikov ich produkty a služby.

Fyzickej osobe, ktorá zákon poruší, hrozí pokuta až 50.000 rubľov, právnickým subjektom až 500.000 rubľov, píše The Moscow Times. Za dvojnásobné porušenie zákona v jednom roku potom môže obvinený dostať až dvojročné väzenie.

Rusko kontroverzný zákon o "zahraničných agentoch" prijalo v roku 2012 a postupne ho rozšírilo z mimovládnych organizácií na nezávislé médiá i jednotlivcov, ktorí prijímajú financie zo zahraničia a podľa úradov vyvíjajú politickú činnosť. Takto označenie jedinci alebo organizácie musia okrem iného označovať svoje publikácie, pravidelne hlásiť svoje príjmy a výdavky a podrobovať sa finančným auditom.

Obhajcovia ľudských práv zákon dlhodobo kritizujú a označujú ho za prostriedok ruskej moci na potlačenie opozície a prenasledovanie občianskej spoločnosti. Od roku 2012 úrady označili za "zahraničných agentov" stovky spravodajských kanálov, organizácií, novinárov, podnikateľov a kultúrnych osobností, podotkol The Moscow Times.