365.bank emituje ďalší balík MREL dlhopisov. Historicky prvýkrát budú určené pre retailových investorov

365.bank emituje ďalší balík MREL dlhopisov. Historicky prvýkrát budú určené pre retailových investorov Ilustr. foto: 365bank

Po troch predchádzajúcich úspešných emisiách nezabezpečených dlhopisov, tzv. MREL, ktoré umiestnila 365.bank na zahraničných trhoch, prináša aj štvrtú. Ide o emisiu v objeme 12,5 miliónov eur, ktorá je historicky po prvýkrát určená retailovým klientom. Menovitá hodnota jedného dlhopisu je 30 000 eur s výnosom 5% p.a. a trojročnou splatnosťou. Prostriedky z emisie budú použité na financovanie obchodných aktivít banky.

MREL dlhopisy vydávajú banky za účelom splnenia požiadaviek na vlastné zdroje a oprávnené záväzky emitenta. Ide o regulatórnu povinnosť, v zmysle ktorej 365.bank v predchádzajúcich rokoch úspešne umiestnila už tri emisie. Išlo o senior nezabezpečené dlhopisy MREL v celkovej výške 125 miliónov eur, na ktoré nadväzuje aktuálnou emisiou v objeme 12,5 milióna. Kým však do prvých troch emisií mohli investovať výlučne korporátni investori, dlhopisy z aktuálnej emisie sú určené pre retailových klientov.

„365.bank v čase svojich historicky najlepších hospodárskych výsledkov vytvára priestor podieľať sa na ďalších úspechoch banky aj fyzickým osobám. MREL dlhopisy, ktoré sú určené spravidla zahraničným investorom a korporáciám prinášame v najnovšej emisii retailovým klientom, tj. fyzickým osobám. Naši klienti sa tak môžu podieľať na našich úspechoch spoločne s nami s veľmi zaujímavým až 5 %-ným ročným výnosom,“ hovorí Andrej Zaťko, CEO 365.bank.

V prípade MREL dlhopisov sa jedná o konzervatívny typ cenného papiera, a tak je investícia určená pre neprofesionálnych investorov. V čase vysokej inflácie navyše môže byť vhodným nástrojom na zhodnotenie voľných finančných prostriedkov a diverzifikáciu portfólia. Menovitá hodnota jedného dlhopisu je 30 000 eur s výnosom 5% p.a. a s trojročnou splatnosťou. Dlhopisy budú voľne obchodovateľné na Bratislavskej burze.

V nasledujúcich rokoch banka plánuje lineárny nárast emisií nástrojov oprávnených pre MREL. V súčasnosti pritom plní a vysoko prevyšuje regulatórne požiadavky na vlastné zdroje, aj na kombinovaný kapitálový vankúš. Minulý rok uzavrela so 60 %-ným nárastom zisku na úrovni viac ako 93 mil. eur, čím prekonala priemer sektora.

S investovaním do dlhopisov je vo všeobecnosti spojené riziko. Na rozdiel od vkladových produktov, dlhopisy nie sú chránené Fondom ochrany vkladov. Viac info na https://365.bank/investori

Najnovšie