Irán uzavrel reštauráciu KFC deň po jej otvorení

Irán uzavrel reštauráciu KFC deň po jej otvorení

Iránske úrady deň po otvorení uzavreli teheránsku reštauráciu, ktorá bola považovaná za prvú reštauráciu amerického reťazca KFC v krajine.

Šéf podniku Halal KFC však podľa médií tvrdí, že s americkým gigantom Kentucky Fried Chicken nemá vôbec nič spoločné.

Polícia svoje rozhodnutie zavrieť reštauráciu vysvetľuje podozrením, že podnik mal falošnú licenciu. Jej zásah podľa spravodajského serveru BBC pravdepodobne súvisí s obavami konzervatívnych islamistov z rastúceho západného vplyvu v Iráne.

"Uzavretie Halal KFC bolo nedorozumenie," tvrdí vedúci reštaurácie Abbás Pazuki, podľa ktorého si polícia poplietla jeho podnik s americkým KFC. "Sme súčasťou Značky Halal KFC, ktorá prišla z Turecka. Patrí moslimom, zameriava sa na zákazníkov v moslimských krajinách," dodal. Turecký reťazec je podľa neho konkurentom amerického KFC.

Výrazom "halal" sa označujú potraviny, ktoré moslimovia smejú konzumovať.

Skoršie správy z Teheránu uvádzali, že úrady zavreli prvú reštauráciu KFC v Teheráne, ktorej otvorenie sa pokladalo za známku posilňujúceho amerického vplyvu.

Šéf iránskej obchodnej Komory Ali Fazel však potvrdil, že iránsky KFC nie je spätý s americkým reťazcom. "V súlade s príkazmi najvyššieho duchovného vodcu nevydávame žiadne zákazy západným firmám," povedal.