Slovenskí rodičia hradia náklady spojené so začiatkom školského roka prevažne nárazovo. Vopred si na ne odkladá len viac ako štvrtina

Slovenskí rodičia hradia náklady spojené so začiatkom školského roka prevažne nárazovo. Vopred si na ne odkladá len viac ako štvrtina Ilustr. foto: 365 bank

Začiatok školského roka je pre peňaženky rodičov školopovinných detí vždy náročný. Najväčšia časť populácie (viac ako 40 %) očakáva, že ich výbava pre školáka k štvrtému septembru bude stáť do 200 eur. No náklady sa v individuálnych prípadoch môžu vyšplhať ešte vyššie. Peniaze si na tento účel však odkladá len viac ako štvrtina rodičov. Najväčšia skupina opýtaných hradí náklady spojené s návratom detí do školy z aktuálnej výplaty, pričom sa následne musia uskromniť.* Vyplýva to z prieskumu 2muse pre 365.bank. S cieľom vyhnúť sa záťaži pre rodinný rozpočet 365.bank odporúča nielen pred štvrtým septembrom, ale v priebehu celého školského roka si výdavky plánovať a v ideálnom prípade si na ne priebežne odkladať.

Nárazové nakupovanie z jednej výplaty môže zaťažiť rodinný rozpočet

V porovnaní s vlaňajškom výrazne vzrástli ceny školských potrieb, ale aj oblečenia, potravín, či ďalších tovarov a služieb. Len za písacie a kresliace potreby, zošity, obaly a pomôcky na výtvarnú nechajú rodičia prvákov v obchode viac ako 100 eur. Ak sa k tomu pripočíta suma za školskú tašku, úbor na telesnú, prezuvky a základné hygienické potreby, suma môže predstavovať niekoľko stoviek eur.
Približne 14 % našincov si napriek tomu myslí, že sa zmestia do stovky. S nákladmi do 200 eur na začiatku školského roka počíta vyše 40 % Slovákov. Viac ako štvrtina opýtaných počíta jednorazovo so sumou 300 eur. Na výdavky spojené so začiatkom školského roka však rodičia zvyčajne nemajú odložené peniaze.*

K riešeniu možno pristúpiť aj jednoducho. Plánovaním a priebežným sporením

„Školský rok je jeden z viacerých momentov v roku, ktorý predstavuje nápor na rodinný rozpočet. Preto odporúčame aj takéto výdavky vopred plánovať a odkladať si na ne priebežne. Pomôcť môže rozdeliť si ich na jednorazové, ktoré potrebujeme zaplatiť na začiatku školského roka a pravidelné, ktoré treba hradiť počas celého roka. Riešením môže byť tiež prikupovať veci postupne v priebehu niekoľkých mesiacov, a vyhýbať sa nárazovému nakupovaniu na poslednú chvíľu. Práve to nás totiž v konečnom dôsledku môže vyjsť oveľa drahšie. Avšak týmto princípom sa riadi len pätina Slovákov, pričom väčšia časť si to necháva na poslednú chvíľu,“ hovorí Linda Valko Gáliková, vedúca PR v 365.bank.

Tašku, peračník, mobil, prípadne počítač alebo tablet, ak bude potrebný, možno žiakovi či študentovi zabezpečiť aj s oveľa väčším predstihom než k štvrtému septembru. Tieto veci môžu dostať napríklad aj ako darček na Vianoce alebo na narodeniny. Takisto platí, že nie všetko, čo žiak potrebuje do školy, musí byť úplne nové. Ak je v rodine viacero detí, niektoré pomôcky môže školák použiť aj staršom súrodencovi, ak ich už nepotrebuje.

Výdavky na školáka pokračujú v priebehu celého roka

Nákupom výbavy sa však výdavky na školu nekončia. Treba rátať aj s poplatkami za niektoré učebnice či pracovné zošity, za družinu, obedy či s príspevkom do Školského fondu. Deti navyše počas roka chodia na výlety, lyžiarsky či plavecký výcvik, na rôzne kultúrne podujatia, alebo navštevujú krúžky, ktoré taktiež nie sú hradené školou.

U niektorých stredoškolákov či vysokoškolákov musia rodičia uhradiť každý mesiac aj bývanie na internáte, dopravu, prípadne im pri nástupe na vysokú školu zabezpečiť podnájom. Okrem toho niektorí z nich podporujú svoje deti aj finančne prostredníctvom pravidelného vreckového.

Rovnako, ako v prípade jednorazových výdavkov spojených so začiatkom školského roka, tak aj na ostatné náklady, ktoré sa vyskytnú počas roka, je dobré podľa 365.bank si priebežne odkladať peniaze. Robí tak pritom zhruba tretina rodičov. Z klasickej finančnej rezervy ich hradí 30 % ľudí, pričom banka v tomto smere upozorňuje, že tá by mala slúžiť na iný účel, predovšetkým súvisiaci so stratou zamestnania alebo náhlou PN. Necelá tretina sa k plateniu výdavkov stavia rovnako, ako k začiatku školského roka. Teda všetko platia z jednej výplaty v danom mesiaci aj za cenu, že s peniazmi budú vychádzať na tesno.