Nový čínsky chatbot bol vycvičený, aby bol dobrým súdruhom

Najnovší čínsky chatbot využívajúci umelú inteligenciu (AI) je verný doktríne prezidenta a vodcu komunistickej strany Si Ťin-pchinga. Čínsky úrad pre správu kyberpriestoru (CAC) chatovacieho robota predstavil tento týždeň, pričom uviedol, že bol okrem iného vytrénovaný na spise zvanom Si Ťin-pchingove myšlienky o socializme s čínskymi rysmi pre novú éru, informovala agentúra AP.

Podľa AP je nový čínsky chatbot pripomienkou ideologických parametrov, ktoré by mali spĺňať všetky čínske nástroje umelej inteligencie.

Spomínaný chatbot má oficiálne slúžiť na výskum v oblasti kybernetickej bezpečnosti a informačných technológií. Mal by byť schopný vytvárať správy, zhŕňať informácie či poskytovať anglické a čínske preklady pre užívateľov.

Vytrénovaný bol na šiestich odborných databázach týkajúcich sa technológií, siedmym zdrojom dát bol prezidentov spis, uviedol CAC.

Si Ťin-pchingovo dielo obsahuje 14 zásad, ku ktorým patrí nutnosť zachovania absolútnej moci čínskej komunistickej strany, posilnenie národnej bezpečnosti a socialistických hodnôt či zlepšenie životnej úrovne občanov.

Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, či je nový chatbot určený pre verejnosť. Pre vnútorné potreby ho začal používať Čínsky inštitút pre otázky kybernetickej bezpečnosti.

Čína poli umelej inteligencie súťaží so Spojenými štátmi. Technologické firmy ako Alibaba či Baidu už uviedli na trh svoje chatboty využívajúce AI, ktoré sa podobajú chatovaciemu robotovi ChatGPT. Podľa agentúry AP sú ale čínske nástroje obmedzenejšie, pretože podliehajú prísnej cenzúre. To znamená, že napríklad často neodpovie na otázku, ktorá je politicky citlivá.