Sieť X na žiadosť indických úradov zmazala pred voľbami príspevky politikov i strán

Sieť X na žiadosť indických úradov zmazala pred voľbami príspevky politikov i strán

Sociálna sieť X vyhovela požiadavke indickej volebnej komisie a pred parlamentnými voľbami v krajine zmazala niekoľko príspevkov. Uviedla to agentúra Reuters s tým, že zmazané z niekdajšieho twitteru boli politické prejavy niektorých indických politikov, politických strán i kandidátov do volieb.

Zástupca siete X, ktorú vlastní podnikateľ Elon Musk, uviedol, že platforma nesúhlasí s nariadeniami úradov, ale vyhovela im. "Požadujeme od indickej volebnej komisie, aby odteraz všetky svoje príkazy na odstraňovanie príspevkov zverejňovala," uviedla spoločnosť.

Indická komisia požadovala od zástupcov platformy X, aby stiahli príspevky konkrétnych politických strán a kandidátov a odôvodňovala to tým, že údajne porušujú kódex správania na platforme. Zároveň požadovala, aby príspevky zostali nedostupné do konca volebného obdobia. Konkrétne znenie požiadavky indickej volebnej komisie sieť X zverejnila. Platforma sa voči postupu indických úradov vymedzila. "Nesúhlasíme s týmito krokmi a trváme na tom, že úplná sloboda prejavu by sa mala vzťahovať aj na tieto príspevky a politické prejavy," uviedol zástupca spoločnosti.

Takmer miliarda oprávnených voličov sa v piatok v Indii vyberie k volebným urnám. Indické parlamentné voľby začnú 19. apríla a potrvajú do 1. júna. Majú celkom sedem fáz. Ide o najväčšie demokratické voľby sveta. Voliči, ktorí tvoria viac ako desať percent svetovej populácie, zvolia 543 členov dolnej komory parlamentu (Lóksabhá) na ďalšie päťročné funkčné obdobie. Favoritom hlasovania je vládna hinduistická nacionalistická Indická ľudová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího, ktorý sa bude vo voľbách usilovať o tretí mandát.