Chatbot ChatGPT si bude vedieť zapamätať informácie o používateľoch

Chatovací robot ChatGPT od spoločnosti OpenAI si bude vedieť zapamätať niektoré údaje o svojich používateľoch. Firma OpenAI testuje funkciu, kedy by používatelia mohli požiadať o uchovanie konkrétnych informácií, a zároveň by sa ChatGPT mohol sám pokúsiť vyberať a ukladať informácie o používateľoch z konverzácií s ním. Spoločnosť OpenAI to uviedla na svojom blogu.

 

Softvér by si tak mohol napríklad zapamätať, že používateľ má dcéru, ktorá má rada medúzy a ružovú farbu, a pokiaľ bude užívateľ chcieť navrhnúť pre dieťa prianie k narodeninám, softvér vytvorí ružové prianie s medúzou. Mohol by si tiež pamätať, v akom formáte používateľ najradšej dostáva zhrnutie schôdzok. OpenAI spočiatku sprístupní funkciu stovkám tisíc platiacich aj neplatiacich užívateľov ChatGPT a pred širším rozšírením chce najprv vyhodnotiť spätnú väzbu, uviedla s odkazom na oznámenie firmy agentúra Bloomberg.

Nová pamäťová funkcia predstavuje najnovší pokus OpenAI urobiť svoj najznámejší produkt užitočnejším a personalizovanejším. ChatGPT má týždenne okolo 100 miliónov používateľov, ale čelí rastúcemu zoznamu konkurentov ponúkajúcich porovnateľné produkty. Vytváranie podrobnejšej histórie každého užívateľa by síce mohlo vyvolať nové obavy o súkromie, pre internetové firmy je to však účinný spôsob, ako prispôsobiť svoje produkty a získať si zákazníkov.

OpenAI bude používateľa upozorňovať, ak získajú prístup k tejto funkcii. Kto bude mať funkciu k dispozícii, bude ju môcť vypnúť, prípadne jednotlivé uložené údaje vymazať, alebo aj všetky také údaje. Užívatelia sa tiež môžu opýtať ChatGPT, čo si pamätá, aby získali prehľad všetkých informácií, ktoré si v priebehu času tento softvér uchoval.

ChatGPT teraz používateľov odrádza od toho, aby mu ponúkali citlivé osobné údaje, ako sú heslá a čísla osobných dokladov. Nová funkcia je navrhnutá tak, aby takéto údaje robot odmietal ukladať. S informáciami, ktoré sú uložené v pamäti ChatGPT, sa bude zaobchádzať ako s bežnými konverzačnými dátami, čo znamená, že môžu byť použité na trénovanie modelov umelej inteligencie (AI) firmy, pokiaľ sa používatelia nerozhodnú, že nechcú, aby ich konverzácie slúžili na trénovanie.

Výskumný pracovník firmy OpenAI Liam Fedus, ktorý pracuje na modeloch ChatGPT a GPT-4, uviedol, že funkcia pamäte bude schopná uložiť niekoľko tisíc tokenov písomných informácií. Softvér OpenAI rozdeľuje slová na segmenty zložené z niekoľkých písmen, tzv. tokeny, aby mohol spracovať text. Pre predstavu: 2048 tokenov zodpovedá zhruba 1500 slovám.