Najlepšie slovenské appky sú tu! Poznáme víťazov

Najlepšie slovenské appky sú tu! Poznáme víťazov

Vo svojom mobile máte desiatky aplikácií, ktorým dominujú tie najsťahovanejšie ako Facebook, Instagram, WhatsApp či Gmail. Praktické a užitočné appky však pochádzajú aj zo Slovenska, z rúk šikovných domácich vývojárov. 4ka preto spolu s technologickým portálom MôjAndroid.sk každoročne organizuje hlasovanie 4ka Android Code, v ktorom práve slovenskí používatelia smartfónov hlasujú za tie najlepšie appky, ktoré vznikli u nás doma. Svoje dve želiezka v ohni mala v hlasovaní aj 4ka s vašimi obľúbenými aplikáciami Moja 4ka a tiež televíznou appkou 4KA TV.

V zatiaľ poslednom 13. ročníku 4ka Android Code 2023 ste hlasovali v 8 kategóriách. Tu sú výsledky a teda appky, ktoré by vám v mobile rozhodne nemali chýbať. 

Vzdelávanie

Najlepšou vzdelávacou appkou je podľa vášho hlasovania aplikácia Hrady a zámky SK mapujúca krásy a tajomstvá historických miest po celom Slovensku. Nepochybne ste ju vybrali preto, že zoznam zrúcanín, kláštorov, pevností a hradov poslúži aj ako ideálny zoznam tipov na ďalšiu turistiku po našej domovine.

V závese za ňou sa v tejto kategórii objavili aplikácie Autoškola 2023 a Autoškola. Niet sa čomu čudovať, 1. apríla 2023 totiž ministerstvo zaviedlo úplne nové testy, ktoré poriadne zamotali hlavy budúcim vodičom a mobilné aplikácie na zmeny zareagovali oveľa skôr, ako autori učebníc a kníh. 

Spravodajstvo a médiá

Dnes, v čase nastupujúcich hoaxov a dezinformácií, sú správne a dôveryhodné zdroje dôležitejšie, než kedykoľvek predtým. V rámci 4ka Android Code 2023 ste na prvé miesto vyniesli aplikáciu Denníka N, ktorá umožňuje čítať všetky články z jeho webu v praktickom formáte prispôsobenom mobilným obrazovkám. 

Na druhé miesto sa dostala naša 4KA TV, ktorá vám dá z mobilu či tabletu prístup k až 120 slovenským, českým a zahraničným TV staniciam ako je Jednotka, Dvojka, Joj, Markíza a mnohé ďalšie. To všetko už od 6 eur mesačne aj s praktickým 7-dňovým archívom, vďaka ktorému filmy, seriály a relácie sledujete vtedy, keď chcete vy, nie keď práve idú v telke. 

A keďže k televízii patrí aj rádio, na pódium sa dostala aj appka Radia.sk. Tá vám umožní naladiť ktorúkoľvek vašu obľúbenú stanicu aj bez nutnosti strkať do mobilu slúchadlá namiesto antény a ladiť zašumený analógový signál – všetko totiž beží cez Wi-Fi alebo mobilný internet.  

Nakupovanie a predaj

Ukazuje sa, že radšej než oblečenie nakupujeme jedlo a elektroniku. V kategórii venovanej aplikáciám od slovenských obchodníkov totiž vyhrala donášková služba Bistro.sk voziaca z 2 248 reštaurácií z prakticky celého Slovenska. 

Dvojkou je mobilná verzia e-shopu domáceho obchodu s elektronikou NAY Smart App, ktorá ale ponúka aj pár zaujímavostí vo svetovom meradle. Po naskenovaní čiarového kódu v predajni vám napríklad zobrazí všetky podrobnosti o danom výrobku a dokáže tiež porovnať napríklad dva konkurenčné mobily.

Tretia najobľúbenejšia appka Darujem za odvoz má zas potenciál pomôcť v znižovaní ekologickej stopy oblečenia, elektroniky a iných výrobkov. Pomôže vám totiž zbaviť sa nepotrebných vecí, alebo naopak lacno či dokonca zadarmo získať nové.   

Doprava

Ak by sme hľadali najpraktickejšiu kategóriu, bola by to určite táto. Veď víťazná aplikáciá Cestovné poriadky CP vám pomôže nájsť správny Vlak či Autobus, ale aj linku MHD vo veľkých mestách, ktorou sa každý deň dostanete domov či do práce. 

Dopravná karta v mobile vám poslúži spolu s ňou. Okrem vyhľadávania spojov cez ňu totiž dokážete lístky na MHD v slovenských mestách aj kúpiť, takže vás nevydesí ani prekvapivý nástup revízorov. 

Slovnaft Move na treťom mieste je naopak pre priaznivcov štyroch kolies. V mobile vám pomôže uložiť vernostnú kartičku obľúbenej domácej siete čerpacích staníc, takže si cestu spríjemníte aj kávou alebo niečím pod zub. 

Hry

No a pokiaľ čakáte na autobus alebo sa v ňom už veziete, môže byť ten pravý čas zabaviť sa nejakou z domácich mobilných hier. Aj tu ste v rámci ankety 4ka Android Code 2023 vybrali tie vaše najobľúbenejšie za uplynulý rok. 

Jednoznačne najviac z vás miluje otázky o svojej rodnej krajine v appke Slovensko kvíz. A kto vie? Možno vám pomôže k lepším známkam v škole alebo víťazstvu v niektorej z obľúbených televíznych súťaží. 

O niečo menej hrávate titul Train Station 2 od domáceho herného štúdia Pixel Federation, ktorý však uspel aj v medzinárodnom ponímaní a dosiahol milióny stiahnutí aj za hranicami. Posledná priečka je naopak typicky slovenská – PIJEŠ! však budete hrať aj s kamošmi okolo. Podľa autorov sú jej otázky a zákerné úlohy ideálne na chaty, oslavy a párty.

Financie a podnikanie

Každý sa snaží čo najviac ušetriť. Najobľúbenejšie eBločky vám pomôžu udržať poriadok v zľavových a vernostných kartách supermarketov a iných obchodov, no zvládnu tiež ukladanie všetkých pokladničných bločkov, napríklad aby ste si vedeli analyzovať, kde a koľko míňate. 

Finax: Financie a investovanie vám zas umožní nakúpiť akcie či dlhopisy a sporiť si tak na dôchodok efektívnejšie. Okrem toho však apka sprístupňuje aj množstvo vzdelávacích článkov, vďaka ktorým lepšie pochopíte, čo ako investor máte, a naopak nemáte robiť. 

SuperFaktúru, ktorú ste posunuli na tretie miesto, zas využijú najmä podnikatelia. Tým pomôže urobiť poriadok v účtovnícte a rýchlo vystaviť faktúry, na základe ktorých potom dostanú obdobu tradičnej výplaty za svoje služby či prácu. Navyše, dokumentom nebudú chýbať žiadne zákonné náležitosti, takže finančná kontrola na vás bude krátka. 

Slovenské aplikácie (všeobecne)

Vyberali ste aj aplikácie, ktoré sa do ostatných kategórií zaradiť nedajú. Tým dominovalo počasie – ako najobľúbenejšie ste si zvolili dve appky využívajúce dáta domáceho SHMÚ: Alandin - Počasie (SHMÚ) a SHMUapp

Tretiu priečku okupujú športoví fanúšikovia s perfektnými Flashscore, ktoré dokážu zobrazovať aktuálne aj priebežné výsledky z prakticky všetkých futbalových, hokejových a tenisových zápasov po celom svete. Je tu aj basketbal, americký futbal, rugby či iné, vrátane štatistík pre tipérov. 

Svetové slovenské aplikácie

Z aplikácií obľúbených vo svete, ale pochádzajúcich zo Slovenska, ste najčastejšie hlasovali za androidový antivírus ESET Mobile Security Antivirus

Hneď v závese je navigácia Sygic GPS a na tretej priečke GPX Viever pre všetkých športovcov, bežcov a cyklistov. Ten dokáže zobraziť všetky výstupy z aplikácií ako je Strava alebo fitness hodiniek zaznamenajúcich tréningy a výstupy pekne vizualizovať.