4ka masívne vylepšuje svoju sieť – 4G pre 97% Slovákov a 5G v ďalších mestách (MAPA)

4ka masívne vylepšuje svoju sieť – 4G pre 97% Slovákov a 5G v ďalších mestách (MAPA)

4ka na začiatku roka 2024 masívne vylepšuje svoju mobilnú sieť. Zlepšenie sa dotkne takmer všetkých mobilných zákazníkov operátora 4ka na celom Slovensku.

Už od 16. januára zaháji 4ka prechod z 3G na 4G (LTE) technológiu v národnom roamingu v sieti obchodného partnera. V priebehu najbližších týždňov bude 4G sieť postupne zapnutá po celom Slovensku, pričom bude 4G sieť 4ka dostupná až pre 97% Slovákov. Okrem toho 4ka rozširuje aj vlastnú 5G sieť. Na prelome rokov pokryl vlastnou 5G sieťou operátor ďalšie tri mestá – Levice, Čadca, Žiar nad Hronom a pokrytie 5G dosahuje 10% populácie SR. V priebehu najbližších týždňov plánuje 4ka pokryť 5G signálom ďalšie dve mestá na západnom Slovensku.

4ka prechádza na vyššiu rýchlosť

Od teraz až do konca februára 2024 bude 4ka v spolupráci s obchodným partnerom postupne zapínať 4G sieť po celom Slovensku automaticky podľa jednotlivých lokalít. Zákazníci operátora mohli doteraz na Slovensku využívať 4G sieť dostupnú pre viac ako 87% populácie, mimo pokrytia 4G mohli využívať pomalšiu 3G sieť v národnom roamingu. Po prechode z 3G na 4G bude 4G sieť vo 4ke dostupná až pre 97% populácie SR. Zrýchlenie siete tak pocítia takmer všetci zákazníci 4ka po celom Slovensku.

„Prechod z 3G na 4G sieť v národnom roamingu predstavuje kvalitatívny skok, ktorý pocítia naši zákazníci po celom Slovensku. Bude to mať dopad nielen na rýchlosť mobilných dát, ktorá sa oproti 3G zvýši približne o 30%, ale aj na kvalitu a rýchlosť zostavenia hovorov, vďaka VoLTE technológii. Okrem toho budeme naďalej rozširovať naše 5G pokrytie, ktoré postupne pribudne v ďalších slovenských mestách,“ hovorí Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilné služby 4ka.

Automatický prechod na 4G v skorých ranných hodinách

Prechod z 3G na 4G sieť roamingového partnera bude prebiehať po etapách približne mesiac, pričom prvou lokalitou, kde sa vypne 3G sieť, bude 18. januára bratislavská Petržalka. Prechod na 4G sa bude vykonávať počas najnižšej prevádzky v čase od polnoci do 6:00 hod. a na konkrétnom vysielači by nemala zmena trvať dlhšie ako 30 minút, počas ktorých môžu byť mobilné služby v danej lokalite čiastočne alebo úplne nedostupné.

Zákazníkom, ktorí majú štandardne nastavený telefón na automatický výber siete, sa po zmene telefón automaticky prepne z 3G siete na 4G, pričom na displeji telefónu v notifikačnej lište sa zmení symbol z 3G na 4G(LTE). Staršie zariadenia, ktoré podporujú len 3G sieť, budú po zmene naďalej fungovať len v 2G sieti, ktorá je vhodná hlavne na telefonovanie. Operátor preto odporúča pre využívanie rýchlych mobilných dát výmenu starých 3G telefónov za niektorý z 4G a 5G smartfónov v ponuke e-shopu 4ka.sk/telefony.

Zákazníci 4ky v nasledujúce dni a týždne dostanú od operátora textovú správu, ktorá ich bude deň vopred informovať o prechode z 3G siete na 4G sieť obchodného partnera. Informačnú SMS bude 4ka rozposielať postupne podľa regiónu, v ktorom aktuálne príde ku zmene z 3G na 4G. Viac o zmene z 3G na 4G nájdete aj na webe 4ka.sk/zrychlujeme.

5G v ďalších 3 mestách a každý siedmy zákazník už má 5G telefón

Minulý rok vo 4ke spustili desiatky nových základňových staníc, vrátane 5G základňových staníc s najmodernejšou Massive MIMO technológiou. Na prelome rokov pribudlo 5G pokrytie v ďalších troch mestách – Levice, Čadca a Žiar nad Hronom. V najbližšej dobe plánuje operátor pokryť 5G sieťou ďalšie dve mestá na západnom Slovensku – Piešťany a Malacky. Pokrytie 5G sieťou 4ka dosahuje aktuálne 10% populácie.

4ka buduje 5G sieť na frekvencii 3,7GHz, ktorá umožňuje dosahovať oveľa vyššie rýchlosti ako u iných operátorov, ale na druhej strane vyžaduje aj vyšší počet základňových staníc na dosiahnutie pokrytia. Rozširuje sa aj počet 5G smartfónov u zákazníkov, aktuálne je registrovaných v sieti 4ka už 13,7% zariadení s podporou 5G. Takmer každý nový smartphone v ponuke operátora už dnes prichádza s podporou 5G sietí.

Plán prechodu z 3G na 4G sieť v národnom roamingu siete 4ka:

 

Zdroj: Orange Slovensko