Európska komisia sa zaoberá vzťahmi medzi spoločnosťami Microsoft a OpenAI

Európska komisia sa zaoberá vzťahmi medzi spoločnosťami Microsoft a OpenAI

Európska komisia (EK) sa začala zaoberať vzťahmi medzi americkou softvérovou spoločnosťou Microsoft a firmou OpenAI, ktorá vyvinula populárny chatovací systém ChatGPT založený na umelej inteligencii (AI).

Komisia oznámila, že zisťuje, či by nemala preskúmať investíciu Microsoftu v OpenAI z hľadiska pravidiel Európskej únie pre reguláciu fúzií. Podobný postup už skôr ohlásil britský protimonopolný úrad.

Microsoft do firmy OpenAI investoval zhruba 13 miliárd dolárov. Vďaka integrácii technológií OpenAI do svojich produktov si rýchlo zaistil vedúcu pozíciu v oblasti umelej inteligencie medzi veľkými technologickými podnikmi, uviedla agentúra Bloomberg. Postup EK by podľa nej mohol vyústiť do začatia oficiálneho vyšetrovania, či spolupráca medzi Microsoftom a OpenAI neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže.

Microsoft pri nedávnych zmenách vo vedení OpenAI získal v správnej rade tohto podniku miesto pozorovateľa bez hlasovacích práv. Reorganizácia správnej rady nasledovala po novembrovom vyhadzove šéfa OpenAI Sama Altmana, o ktorom rozhodla bez konkrétnejšieho zdôvodnenia predchádzajúca správna rada. O štyri dni neskôr firma Altmana po tlaku Microsoftu do funkcie vrátila.

Spoločnosť OpenAI predvlani svoj systém ChatGPT zadarmo sprístupnila verejnosti. Systém si rýchlo získal popularitu a výrazne prispel k súčasnej vlne záujmu verejnosti, médií a investorov o umelú inteligenciu.