Microsoft predstavil novinky v oblasti AI, vrátane nového čipu Maia

Microsoft predstavil novinky v oblasti AI, vrátane nového čipu Maia Foto: Microsoft

Americký softvérový gigant Microsoft na výročnej konferencii pre developerov Ignite predstavil svoje novinky v oblasti umelej inteligencie (AI), vrátane nového čipu Maia. Firma taktiež premenovala svoj chatovací systém Bing Chat založený na umelej inteligencii na Copilot a vybavila ho novými funkciami, napísal technologický server The Verge.

Bezplatná verzia systému Copilot bude naďalej prístupná v internetovom vyhľadávači Bing a v operačnom systéme Windows. Dostane však aj svoju vlastnú webovú doménu, podobne ako populárny systém ChatGPT firmy OpenAI, píše The Verge.

Spoločnosť Microsoft podľa serveru na konferencii Ignite tiež predstavila množstvo zmien v systéme Copilot, ktoré zvyšujú jeho interaktivitu a rozširujú jeho úlohu pomocníka v kancelárskych aplikáciách, ako sú prezentačný systém PowerPoint, e-mailová služba Outlook či aplikácie pre videokonferenčné hovory Teams.

Microsoft tiež predstavil nový čip s názvom Maia, ktorý má zaistiť rýchlejšie fungovanie systémov založených na umelej inteligencii. Firma uviedla, že tieto čipy nebude predávať, ale používať na zaisťovanie prevádzky svojich služieb. Trh s čipmi vhodnými pre aplikácie založené na umelej inteligencii v súčasnosti kontroluje americká spoločnosť Nvidia.

Spoločnosť OpenAI, ktorý vyvinula populárny chatovací systém ChatGPT, podľa informácií zdrojov agentúry Reuters z minulého mesiaca taktiež skúma možnosť výroby vlastných čipov pre umelú inteligenciu. Vytvorenie vlastného čipu by si však podľa odborníkov vyžiadalo rozsiahle investície a pravdepodobne by trvalo niekoľko rokov.

Chatovací systém ChaGPT výrazne prispel k súčasnej vlne záujmu verejnosti, médií a investorov o umelú inteligenciu. Spoločnosť OpenAI koncom minulého novembra ChatGPT zadarmo sprístupnila verejnosti a systém si rýchlo získal veľkú popularitu. V súčasnosti tento systém každý týždeň používa zhruba 100 miliónov používateľov.