Tajné služby sledujú logistické centrum Alibaby pre podozrenie zo špionáže

Tajné služby sledujú logistické centrum Alibaby pre podozrenie zo špionáže Ilustr. foto: Facebook Alibaba Group

Belgické tajné služby sledujú hlavné logistické centrum čínskej firmy Alibaba v Európe pre podozrenie zo špionáže. Píše o tom na svojom webe denník Financial Times (FT). Stále viac európskych štátov v súčasnosti skúma riziká obchodovania s Čínou. Aj v Belgicku nadobudol platnosť nový zákon o overovaní zahraničných investícií do kritickej infraštruktúry.

Podľa denníka Financial Times sa belgická spravodajská služba teraz zameriava na čínsku obchodnú a technologickú spoločnosť Alibaba. S poukazom na logistické centrum spoločnosti na nákladnom letisku v meste Lutych bezpečnostná služba uviedla, že pracuje na odhalení "možných špionážnych alebo rušivých aktivít" čínskych subjektov vrátane Alibaby. Podľa denníka by riziko špehovania mohlo spočívať v softvéri používanom spoločnosťou Cainiao, čo je logistická divízia Alibaby.

Alibaba podpísala v roku 2018 s belgickou vládou dohodu o otvorení obchodného centra pre elektronický obchod, ktoré by prevádzkovala Cainiao a ktoré by zahŕňalo investície do logistickej infraštruktúry. Už pred výstavbou logistického centra sa podľa FT v Belgicku objavovali obavy z možnej špionáže a zaznievali aj v belgickom parlamente, napriek tomu centrum vzniklo.

Denník s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že belgická bezpečnostná služba sleduje činnosť spoločnosti "na základe vyhodnotenia spravodajských informácií", pričom jednou z oblastí kontroly je zavedenie softvérových systémov, ktoré zhromažďujú citlivé ekonomické informácie. Belgická bezpečnostná agentúra oznámila FT, že prítomnosť spoločnosti Alibaba pre ňu "predstavuje bod záujmu" kvôli čínskej legislatíve, ktorá núti čínske spoločnosti zdieľať svoje údaje s čínskymi úradmi vrátane spravodajských služieb.

Alibaba minulý mesiac podala žiadosť o uvedenie spoločnosti Cainiao na hongkonskú burzu. Predtým oznámila, že vykoná reštrukturalizáciu a rozdelí svoje podnikanie na šesť samostatných divízií, čo predstavuje najväčšiu reorganizáciu skupiny od jej založenia pred viac ako dvadsiatimi rokmi.