Sieť X deaktivovala funkciu umožňujúcu hlásiť dezinformácie o voľbách

Sieť X deaktivovala funkciu umožňujúcu hlásiť dezinformácie o voľbách Ilustr. foto: Twitter

Sociálna sieť X deaktivovala funkciu, ktorá používateľom umožňovala hlásiť dezinformácie o voľbách. Informovala o tom v otvorenom liste výskumná organizácia Reset.Tech Australia. Jej zistenie vyvolalo obavy zo šírenia dezinformácií pred dôležitými voľbami v Austrálii a USA. Funkciu, ktorú sociálna sieť zaviedla v roku 2022 a ktorá umožňovala hlásiť zavádzajúce či klamlivé informácie o politickom dianí, platforma minulý týždeň odstránila z ponuky vo všetkých oblastiach okrem Európskej únie, uviedla organizácia. Používatelia siete X môžu stále hlásiť príspevky, ktoré považujú za propagáciu násilia alebo nenávistný prejav. Sociálna sieť sa k veci zatiaľ nevyjadrila.

Platforma funkciu odstránila necelé tri týždne pred konaním referenda v Austrálii, prvého po štvrťstoročí, o tom, či zmeniť ústavu a zriadiť poradný orgán parlamentu pre domorodé obyvateľstvo, a 14 mesiacov pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

"Chceli by sme vedieť, prečo X podľa všetkého urobila krok späť vo svojich záväzkoch obmedziť závažné dezinformácie, ktoré sa premietli do skutočnej politickej nestability v USA," uviedla šéfka organizácie Alice Dawkinsová.

Organizácia Reset.Tech Australia uviedla, že táto zmena môže spôsobiť, že bez kontrolného mechanizmu zostane na internete aj obsah, ktorý porušuje pravidlá samotnej spoločnosti X ohľadom volebných dezinformácií. "Je nesmierne znepokojujúce, že Austrálčania stratia možnosť hlásiť závažné dezinformácie niekoľko týždňov pred dôležitým referendom," uviedla v otvorenom liste šéfovi austrálskej divízie X Angusovi Keenovi.

Musk firmu Twitter, ktorú následne premenoval na X, kúpil za 44 miliárd dolárov v októbri minulého roka a podnik odvtedy prešiel rozsiahlymi zmenami. Musk sa označuje za zástancu absolútnej slobody slova, niektorí kritici však jeho postoj označujú za nezodpovedný. Existujú výskumy, podľa ktorých na sieti X po prevzatí došlo k vzostupu nenávistných komentárov, a niektoré vlády sieť vinia, že dostatočne nereguluje obsah.

Austrálska výskumná organizácia zistila, že sieť X počas troch týždňov neodstránila ani neoznačila jediný príspevok obsahujúci dezinformácie o austrálskom referende, a to ani po nahlásení pomocou teraz odstránenej funkcie.

Musk uviedol, že lepším spôsobom kontroly faktov je funkcia siete X nazvaná Community Notes, ktorá používateľom umožňuje komentovať príspevky a označovať nepravdivý alebo zavádzajúci obsah. Ale tieto príspevky sú zverejnené iba vtedy, ak sú vyhodnotené ako užitočné viacerými prispievateľmi s rôznymi uhlami pohľadu, píše X na svojom webe.

Austrálska volebná komisia (AEC), ktorá bude dohliadať na referendum, ktoré sa bude konať 14. októbra, konštatovala, že šírenie volebných dezinformácií je najhoršie, čo kedy zaznamenala. Komisia uviedla, že aj po zrušení tejto funkcie môže príspevky obsahujúce politické dezinformácie nahlásiť priamo spoločnosti X.