Musk chce na sieti X (twitter) zmeniť spôsob, ako sa zobrazujú správy (FOTO)

Musk chce na sieti X (twitter) zmeniť spôsob, ako sa zobrazujú správy (FOTO)

Elon Musk chce zmeniť spôsob zobrazovania odkazov na správy na svojej platforme sociálnych médií X, predtým známej ako Twitter. Podľa agentúry Reuters by tento krok mohol vydavateľom správ obmedziť možnosť prilákať používateľov. Z odkazov na spravodajské články zdieľané na platforme má zmiznúť titulok a text a zostane iba sprievodný obrázok, uviedla sociálna sieť. Dodala, že pokyn pochádza priamo od Muska. Firma tak dnes potvrdila skoršiu správu časopisu Fortune, ktorá odkazovala na zdroje.

Týmto krokom sa Musk zrejme snaží prinútiť používateľov, aby na platforme X trávili viac času. Chce ich tiež dotlačiť ich k tomu, aby si kvôli podrobnejším informáciám zvolili predplatenú službu, napísala agentúra Reuters.

Nie je podľa nej bezprostredne jasné, ako tento krok ovplyvní inzerentov na sociálnej sieti. V júli Musk uviedol, že sieť X má 540 miliónov aktívnych mesačných používateľov.

V súčasnej dobe sa odkazy na správy objavujú na časovej osi užívateľov spolu s obrázkom, adresou zdroja a skráteným titulkom. Takáto prezentácia prispieva k tomu, že používateľ na odkaz skôr klikne, a vydavatelia tak získavajú čitateľov. Plánovanú zmenu názorne sieť X predvádza v jednom z príspevkov.

tweet.jpg

Po skrátení odkazov by používatelia mohli pridať aj text a uvažovať o prémiovej službe X, ktorá umožňuje napísať jeden príspevok s dĺžkou až 25.000 znakov. Musk v kontexte týchto zmien prezentuje službu X ako relevantnejšiu platformu pre tvorcov obsahu. Prémioví predplatitelia teraz môžu zverejňovať dlhšie videá, ich príspevky sa zobrazujú vyššie v časovej osi a dostávajú aj podiel z predaja reklamy.

Pred niekoľkými dňami Musk oznámil, že sociálna sieť X odstráni funkciu, ktorá používateľom umožňuje zablokovať nechcených sledujúcich, a zabrániť im tak v čítaní a komentovaní príspevkov. Používatelia môžu pomocou tejto funkcie zaistiť, že sa v reakciách na ich príspevky nebudú objavovať nenávistné a obťažujúce komentáre.

Zrušenie blokovania je ďalšou zo zmien, ku ktorým Musk pristúpil po minuloročnom prevzatí twittera za 44 miliárd dolárov. Tieto zmeny zahŕňali napríklad výrazné zníženie počtu zamestnancov, obnovenie skôr zrušených účtov či nedávne premenovanie siete na X.

Musk sa označuje za zástancu absolútnej slobody slova, niektorí kritici však jeho postoj označujú za nezodpovedný. Existujú výskumy, podľa ktorých na sieti X po prevzatí došlo k vzostupu nenávistných komentárov, a niektoré vlády sieť vinia, že dostatočne nereguluje obsah, napísala agentúra Reuters.

Musk, ktorý je tiež výkonným riaditeľom automobilky Tesla, je v súčasnosti najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 216 miliárd dolárov.