Najlepším filmom Berlinale sa stal dokument Dahomey režisérky Diopovej (VIDEO)

Zlatého medveďa za najlepšiu snímku 74. ročníka končiaceho filmového festivalu Berlinale získal francúzsko-senegalsko-beninský dokument Dahomey francúzskej režisérky Mati Diopovej. Rozhodla o tom medzinárodná porota pod vedením kensko-mexickej oscarovej herečky a režisérky Lupity Nyong'oovej.

Dahomey sa venuje návratu pokladu niekdajšieho dahomejského kráľovstva z Francúzska do miesta pôvodu, ktoré je v dnešnom západoafrickom Benine. Poklad, konkrétne 26 artefaktov ukoristených v roku 1892 na africkom území v období kolonizácie, Francúzsko vrátilo Beninu v roku 2021.

V ďakovnom prejave Diopová, ktorá je francúzsko-senegalského pôvodu, povedala, že reštitúcie treba spojiť so spravodlivosťou a že prekonanie kolonializmu si vyžaduje uznanie krívd. Vystúpenie na pódiu využila aj na výzvu na prímerie v Pásme Gazy. Podobne sa na ceremónii vyjadrili aj ďalší hostia.

Médiá poznamenávajú, že Dahomey je druhým africkým filmom, ktorý získal Zlatého medveďa, teda hlavnú cenu Berlinale. V roku 2005 najvyššie ocenenie dostala juhoafrická muzikálová romanca Carmen z Khayelitshe.

Vlani sa víťazom stal francúzsko-japonský dokument Na lodi Adamant. Témou filmu bolo plávajúce zdravotnícke zariadenie Adamant, ktoré na Seine v srdci Paríža poskytuje ambulantnú starostlivosť ľuďom s duševnými poruchami.

Sedemčlenná medzinárodná porota v hlavnej súťažnej sekcii tento rok popri hlavnej cene, ktorou bol Zlatý medveď, rozdala aj rad Strieborných medveďov, čo sú ocenenia za jednotlivé filmárske a herecké kategórie. Za najlepší scenár dostal medveďa nemecký režisér Matthias Glasner za drámu Sterben (Umieranie), ktorú tiež režíroval.

Britská herečka Emily Watsonová si odniesla Strieborného medveďa za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe, konkrétne v írsko-americko-belgickom filme Small Things Like These (Také maličkosti) režiséra Tima Mielantsa. Ako najlepší herec v hlavnej úlohe dostal ocenenie rumunsko-americký herec Sebastian Stan za thriller A Different Man (Iný človek).

Najlepším režisérom bol vyhlásený dominikánsky filmár Nelson Carlos De Los Santos Arias za film Pepe.

Cenu poroty si z Berlína odváža francúzsky režisér Bruno Dumont za sci-fi L'Empire (Ríša). Veľkú cenu poroty získal kórejský režisér Hong Sang-su za snímku pod anglickým názvom A Traveler's Needs (Potreby cestovateľa). Hong Sang-su rovnakú cenu získal na Berlinale už v roku 2022.

Berlinale, ktoré v nemeckej metropole začalo 15. februára, skončilo v nedeľu. Do sekcie Forum zaradilo Berlinale film Redakcia ukrajinského režiséra Romana Bondarčuka, ktorý vznikol v koprodukcii Ukrajiny, Česka, Slovenska a Nemecka.

Odkaz na Česko našli diváci vo filme Kozmonaut z Čiech z dielne amerického Netflixu. Snímka, uvedená v sekcii Special, vychádza z rovnomennej knihy Jaroslava Kalfara, ktorá vyšla najskôr anglicky ako Spaceman of Bohemia. Úloha kozmonauta Jakuba Procházky, ktorého sa manželka Lenka rozhodla počas jeho pobytu vo vesmíre opustiť, sa ujal americký herec Adam Sandler.