Hollywoodski herci ukončili 118 dní trvajúci štrajk

Hollywoodski herci ukončili 118 dní trvajúci štrajk Foto: Facebook SAG-AFTRA

Americký odborový zväz hercov SAG-AFTRA sa predbežne dohodol s hollywoodskymi štúdiami na podmienkach ukončenia druhého z dvoch štrajkov, ktoré tento rok ochromili americký zábavný priemysel. Štrajk trvajúci 118 dní oficiálne skončil tesne po polnoci miestneho času, teda po 9:00 SEČ. Neznamená to však okamžitý návrat hercov do práce, dohodu ešte musí potvrdiť vedenie odborov a potom aj hlasovanie medzi zhruba 160-tisíc členmi.

"Štvrtok, 9. novembra. Štrajk SAG-AFTRA je pozastavený. Štrajkové hliadky sa uzavreli," uviedol zväz na sociálnej sieti X. Detaily o predbežnej dohode ihneď nezverejnil, ich zverejnenie sa očakáva pri rokovaní riadiaceho výboru, ktoré je plánované na piatok.

Po viac ako šiestich mesiacoch sa však rysuje koniec sporov o pracovných podmienkach, ktoré otriasli americkým filmovým a televíznym priemyslom, píše agentúra AP. Už v máji začali v Hollywoode štrajkovať scenáristi. Keď sa k nim potom v polovici júla pridali herci, išlo o prvý dvojitý protest v srdci svetového zábavného priemyslu za posledných 60 rokov.

Štrajk hercov, podobne ako v prípade scenáristov, súvisí s platovými podmienkami pri práci pre streamovacie služby, ktoré sú podľa umelcov výrazne horšie, než pri tradičných televíznych produkciách. Za oboma protestmi sú tiež obavy z nahradzovania ľudskej práce obsahom generovaným umelou inteligenciou (AI). Hercov znepokojuje, že štúdiá by vďaka pokroku AI mohli manipulovať s ich podobizňami alebo nahrádzať ľudských hercov digitálnymi obrazmi.

Odbory o novej zmluve rokovali s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP), teda združením obhajujúcim záujmy veľkých štúdií, streamovacích služieb a produkčných spoločností. Vyjednávači SAG-AFTRA podľa denníka Los Angeles Times získali kolektívnu zmluvu na tri roky, ktorá zvyšuje minimálnu mzdu, príspevky na zdravotné a dôchodkové poistenie a tiež podiel umelcov na ziskoch zo streamovania.

Skupina AMPTP vo vlastnom vyhlásení navrhnutý kontrakt označila za "novú paradigmu" a uviedla, že ponúka hercom najvyšší nárast medzi jednotlivými zmluvami v dejinách SAG-AFTRA. Kedy by mohla byť dohoda ratifikovaná, nie je celkom jasné, odborársky líder Shaan Sharma však vyjadril očakávania, že vedenie zväzu ho už v piatok posunie na hlasovanie radových členov.

Členovia odborového zväzu scenáristov sa vrátili na písanie scenárov koncom septembra. Kvôli pokračujúcemu štrajku hercov však bolo mnoho produkcií stále bez práce. Podľa odhadu Milken Institute stálo prerušenie práce v Hollywoode viac ako šesť miliárd USD.

Prerušenie práce v Hollywoode prinútilo televízne stanice zaplniť svoje jesenné vysielanie reprízami, súťažnými reláciami a reality show. Filmové štúdiá potom museli odložiť premiéry a natáčanie série snímok, vrátane filmu Duna: Časť druhá, najnovšieho dielu Mission: Impossible a hraného remaku animovanej klasiky od Disneyho Snehulienka, uviedla agentúra Reuters.