V Karlových Varoch mal premiéru film Úsvit, s príbehom zasadeným do Svitu (VIDEO)

V Karlových Varoch mal premiéru film Úsvit, s príbehom zasadeným do Svitu (VIDEO) Foto: Stanislav Honzík

Na festivale v Karlových Varoch mal dnes premiéru nocý česko-slovenský film Úsvit, z dielne produkčnej spoločnosti Barletta CZ a slovenskej DNA Production.

Réžiu má v rukách Matej Chlupáček, držiteľ Českého leva a Ceny českej kritiky za seriál Zrádci. Scenárista Miro Šifra dramatický príbeh s kriminálnou zápletkou zasadil do roku 1937. Dej začína vo chvíli, keď do slovenského mesta Svit prichádza tehotná lekárka Helena v podaní Elišky Křenkovej so svojím manželom, riaditeľom továrne (Miloslav König). Ten má spolu s ďalšími ľuďmi postaviť podľa vzoru Zlína nové „baťovské“ mesto. Ich plán naruší nález mŕtveho hermafroditného novorodenca v areáli továrne. Úsvit je jedným z titulov v hlavnej súťaži tohtoročného festivalu.

"Snažil som sa urobiť moderný dobový film s témou, ktorú by v niektorých krajinách nebolo možné natočiť," uviedol pred premietaním režisér Chlupáček.

Hlavná postava Heleny podľa režiséra po celú dobu príbehu robí chybu, keď sa snaží osobu s nevyjasneným rodom, ktorej chce pomôcť, natlačiť do svojho sveta. Scenár aj verzia strihu boli konzultované s transgender komunitou. Richard Langdon, ktorý vo filme hrá transgender rolu, je transgender aj v skutočnosti, a scenár pripomienkoval.

Foto: Stanislav Honzík

Filmári točili hlavne v Zlíne scény z interiéru fabriky. Všetko ostatné museli postaviť. Vzniklo tak mestečko vo veľkej hale v Slanom s domčekmi v pomere 1:7.

Foto: Stanislav Honzík

Mladý režisér a producent Matěj Chlupáček v roku 2013 debutoval snímkou Bez dotyku ako vôbec najmladší európsky režisér. Je tiež seriálovým režisérom, s Viktorom Taušom spolurežíroval úspešný a oceňovaný projekt Zradcovia. Svoj nový film definoval ako detektívku s hlavnou ženskou postavou, ktorá nie je policajtkou alebo vyšetrovateľkou, ale zatiaľ čo všetci ostatní si vytvoria závery podľa toho, čo sa komu hodí, ona jediná chce vypátrať pravdu.

Foto: Stanislav Honzík

"Baťovský svet pre nás reprezentuje relatívne striktné rozdeľovanie toho, čo robia muži, čo robia ženy, kam ženy patria a kam už by patriť nemali. Tým, čo Helena objavuje počas vyšetrovania, postupne rozkrýva rodové témy tej doby, postavenie ženy v spoločnosti, čo je stále aktuálna otázka,“ podotkol v jednom z rozhovorov Chlupáček.