Najvyšší súd zamietol sťažnosť novinára Motejlka, ktorý dostal pokutu za manipuláciu s trhom

Český Najvyšší správny súd (NSS) zamietol sťažnosť novinára Miroslava Motejlka, ktorý v roku 2016 dostal od Českej národnej banky (ČNB) pokutu milión korún za porušenie zákazu manipulácie s trhom. Na sociálnej sieti Facebook podľa ČNB publikoval zavádzajúce komentáre, v ktorých predpovedal rast akcií telekomunikačnej firmy O2, a to s odkazom na svoj rozhovor s vtedajším predsedom dozornej rady. Motejlek s rozhodnutím NSS zásadne nesúhlasí a bude sa brániť na Ústavnom súde, povedal ČTK.

Sankciu potvrdila banková rada ČNB a neskôr aj Mestský súd v Prahe, ktorého verdikt označil NSS za "dôsledný, presvedčivý a v nosných otázkach správny". Novinár od začiatku pochybenia odmietal, uvádzal, že banka zasiahla do jeho práva na slobodu prejavu.

NSS podľa Motejlka v princípe iba zopakoval závery pražského mestského súdu bez toho, aby sa vysporiadal s podstatou vznesených námietok a argumentov. "K potvrdeniu predchádzajúceho rozhodnutia Mestského súdu v Prahe, respektíve poťažmo aj rozhodnutia ČNB, navyše Najvyšší správny súd pristúpil aj napriek tomu, že sám výslovne pripustil celý rad procesných nezrovnalostí a pochybení, ktorých sa dopustila ČNB a ktorými sú tieto rozhodnutia zaťažené. Jedným z takýchto pochybení je skutočnosť, že som bol potrestaný za domnelý skutok, ktorý sa však spôsobom popísaným zo strany ČNB vôbec nestal," povedal Motejlek.

V kasačnej sťažnosti napríklad zdôraznil, že sporné komentáre sa objavili nie na vtedajšom webe Motejlek.com, ale na prepojenej facebookovej stránke, pričom obsah na sociálnych sieťach spravidla nemáva významnejšiu informačnú hodnotu. Kurz akcií síce neskôr stúpol, ale nie natoľko, ako novinár naznačoval.

"Keďže je priestupok manipulácie kapitálového trhu priestupkom ohrozovacím, postačí na naplnenie jeho skutkovej podstaty už len možnosť ohrozenia zákonom chráneného záujmu, nie vznik následku. Skutočnosť, že trh po zverejnení deliktných príspevkov výraznejšie nereagoval, teda pre naplnenie skutkovej podstaty daného priestupku nie je relevantný," uviedol v rozsudku NSS.

Motejlek tiež uloženú sankciu označil za neprimerane prísnu, až likvidačnú. Podľa NSS však nemožno hovoriť o zjavnej neprimeranosti. Sankcia dosiahla podľa verdiktu iba päť percent sadzby, ktorá by Motejlka ohrozovala.

Podľa rozhodnutia ČNB sa Motejlek dopustil priestupku podľa zákona o podnikaní na kapitálovom trhu. V auguste 2015 publikoval dva príspevky, ktoré predpovedali výrazný rast kurzu akcií O2. Ako dôvod svojho názoru označil svoj rozhovor so šéfom dozornej rady firmy Martinom Štefunkom. Samotné interview, ktoré však podľa ČNB neobsahovalo žiadne zásadné informácie spôsobilé výrazne ovplyvniť rast kurzu daných akcií, sprístupnil verejnosti až neskôr.

Mestský súd v Prahe už skôr zdôraznil, že Motejlek nebol sankcionovaný za svoj názor. Išlo o to, že zverejnil informácie pôsobiace tak, že sú opreté o relevantný informačný zdroj, teda rozhovor, ktorý vtedy ešte nebol verejne dostupný. "Informáciu nebolo možné overiť. Týmto došlo k manipulácii trhu," uviedol v roku 2021 sudca mestského súdu Kamil Tojner.

Motejlek teraz s Petrom Skočdopolom prevádzkuje webový projekt MotejlekSkocdopole.com. Zameriava sa na insiderské spravodajstvo z českého a slovenského biznisu.