Pellegrini využil incident Matoviča na obmedzenie práce novinárov v parlamente

Pellegrini využil incident Matoviča na obmedzenie práce novinárov v parlamente Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini

Peter Pellegrini sa rozhodol trestať novinárov za spôsoby Igora Matoviča, ktorý v stredu vyvolal incident s Jánom Mažgútom.

V úvode dnešnej rozpravy k programovému vyhláseniu vlády Pellegrini oznámil, že novinári majú zakázané robiť rozhovory a živé vstupy z chodby parlamentu. „Ráno som vydal pokyn na zmenu smernice, ktorá sa dotýka fungovania médií v budove Národnej rady. Doplnil som ju o ustanovenie, že do doby, kým pán Šipoš oficiálne neoznámi, že sa jeho poslanecký klub zdrží akýchkoľvek atakov a útokov na iných poslancov, ktorí budú mať mediálny rozhovor, vystúpenie či živý vstup, sa budú môcť akékoľvek rozhovory a záznamy vykonávať len v priestore parlamentnej knižnice.“

Pellegrini využil incident dvoch poslancov, s ktorým médiá nič nemali, na to, aby obmedzil ich prácu. Predseda Hlasu pokračuje v stratégii Roberta Fica obmedziť a spochybniť prácu novinárov.

„Pred knižnicou bude stáť zástupca strážnej služby Národnej rady. To bude, samozrejme, vytvárať značný diskomfort pre médiá, aby sa všetci vedeli zladiť a vtesnať sa do tejto knižnice. Ale za to je zodpovedný pán Šipoš. Hneď ako ma príde uistiť, že incident, ako bol včera, sa nebude opakovať, bude toto opatrenie zrušené a Národná rada bude fungovať v štandardnom režime,“ povedal Pellegrini, pričom novinárom odporúčil, aby si zrušenie obmedzenia vybavili v hnutí Slovensko.

Priestory v knižnici sú pre prácu novinárov nedostatočné, sťažené majú prácu hlavne televízne štáby, ktoré nemôžu z parlamentu prinášať kvalitné živé vstupy.

„Slobodný pohyb novinárov a slobodný výkon novinárskej práce v priestoroch NR SR naozaj závisí len od vôle a ochoty slušného správania sa členov poslaneckého klubu SLOVENSKO, ZA ĽUDÍ, KÚ,“ napísal predseda parlamentu v tlačovej správe.