Viac ako 150 ukrajinských a zahraničných novinárov žiada odvolanie armádnej hovorkyne

Vyše 150 ukrajinských a zahraničných novinárov pôsobiacich v tejto východoeurópskej krajine sa tento týždeň obrátilo na vedenie armády, aby odvolalo hovorkyňu svojho južného veliteľstva Nataliju Humeňukovú. Podľa nich bráni v informovaní o ruských vojnových zločinoch páchaných na juhu Ukrajinu alebo o ukrajinských vojakoch brániacich túto časť Ukrajiny a obyvateľoch týchto regiónov.

Novinári sa obrátili na ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova, vrchného veliteľa ozbrojených síl Oleksandra Sýrskeho a náčelníka generálneho štábu Anatolija Barhylevyča. Sťažujú sa, že "najobľúbenejším výrazom oddelenia komunikácie južného veliteľstva armády je 'je zakázané'". Podľa internetového portálu Ukrajinska pravda novinári upozorňujú na to, že na juhu Ukrajiny im armáda bráni v práci. Najvýraznejšie sa to podľa nich prejavilo pri minuloročnej deštrukcii Kachovskej priehrady, keď hovorkyňa nedostatočne objasňovala, čo sa stalo, čo viedlo k tomu, že "svetové médiá hľadali informácie o zničení hrádze v nepriateľských zdrojoch".

Uviedli tiež, že keď Humeňuková nie je schopná vysvetliť južnému veleniu ukrajinskej armády, že ľudia by mali vídať nielen jej tvár, ale aj samotných vojakov, "nemôže ďalej viesť odbor komunikácie".

Novinári tiež požadujú, aby im bol zaistený prístup do Chersonskej oblasti a susedných regiónov, ktorý "neprávom dlho blokuje Natalija Humeňuková".

Humeňuková kritiku odmietla, vrátane toho, že by armáda neposkytovala novinárom dostatok informácií po výbuchu hrádze Kachovskej priehrady.

K žiadosti o odvolanie Humeňukovej sa pripojili napríklad novinári Ukrajinskej pravdy, verejnoprávnej spoločnosti Suspilne, mnoho ukrajinských spolupracovníkov zahraničných médií, ako je napríklad britská televízia Sky New, denník The New York Times, britská verejnoprávna BBC alebo český vojnový reportér Roman Havelka.

Humeňuková vedie tlačové oddelenie južného veliteľstva ukrajinskej armády od jari 2022.