Ruské štátne médiá hlavného kritika Putina informujú len okrajovo

Ruské štátne médiá hlavného kritika Putina informujú len okrajovo Foto: Facebook Alexej Navalnyj

Ruské štátne médiá nevenujú piatkovej smrti najvýznamnejšieho kritika vlády Alexeja Navalného vo väzenskom tábore veľkú pozornosť. Prvému kanálu a kanálu Rossija-1, ktoré patria v Rusku k najsledovanejším televíziám, trvalo v piatok takmer hodinu a 45 minút, kým správu zaradili do vysielania, uviedol spravodajský server BBC News. Na sociálnych sieťach je situácia úplne iná.

V správach ruských televíznych kanálov nezaznelo, kto Alexej Navalnyj bol, ani prečo bol vo väzení. Jeden z kanálov ani neuviedol jeho celé meno a hovoril o ňom len ako o Navalnom, hoci zároveň divákov uistil, že úmrtie dotyčného bude podrobne prešetrené.

Keď sa jeden z liberálnych politikov na inom štátnom kanáli pokúsil vyjadriť sústrasť s úmrtím Navalného, moderátor programu ho prerušil a spýtal sa, akú súvislosť to má s témou, o ktorej diskutujú.

Na sociálnych sieťach je ale situácia odlišná. Informácie o náhlej smrti 47-ročného opozičného politika zaplavili sieť X, kde bola táto udalosť najdiskutovanejšou témou, aj sieť Telegram. Tiež tam patrili príspevky o Navalnom medzi tie, ktoré zaznamenali najviac zhliadnutí. Počas niekoľkých hodín niektoré z nich videli státisíce ľudí.

Úmrtie neohrozeného kritika režimu prezidenta Vladimíra Putina na internete so zdesením a smútkom komentovalo množstvo popredných osobností kritických ku Kremľu. "Ak je to pravda, nezávisle na oficiálnej príčine nesie za (Navalného) predčasnú smrť zodpovednosť osobne Vladimir Putin, ktorý najprv vydal pokyn k Alexejovej otrave a potom ho nechal staviť do väzenia," uviedol niekdajší najbohatší Rus a neskôr väzeň Putinovho režimu Michail Chodorkovskij ktorý teraz žije v exile.

Niektoré provládne osobnosti naopak vo svojich príspevkoch argumentovali, že zo smrti Navalného môže ťažiť skôr Západ a ruská opozícia ako Putin. "Naňho (Navalného) už všetci dávno zabudli, takže by nemalo zmysel ho zabíjať, zvlášť pred voľbami. To by bolo na prospech opačnej strane," uviedla šéfredaktorka televízie RT Margarita Simonjanová.

Predpokladá sa, že Putin, ktorý dlhodobo systematicky potláča akúkoľvek opozíciu, bude budúci mesiac znovuzvolený do prezidentského úradu, píše BBC.

Moderátor Prvého kanála Anatolij Kuzičev podobne ako Simonjanová vyhlásil, že na Navalného "bezpečne zabudli aj jeho spolupracovníci". Podľa Kuzičeva smrť opozičného vodcu mohla byť dôsledkom "nehody" alebo "strašnej sabotáže".

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová konštatovala, že na rýchlej reakcii Západu na úmrtie Navalného je čosi "sebaodhaľujúceho". "Ešte neprebehlo ohliadnutie miesta činu, ale Západ už má jasno," povedala.