Print this page

ČT reportážou Utajené dáta, ktorá kritizovala očkovanie, porušila zákon Reprofoto ČT

Rada verejnoprávnej televízii vytkla to, že v príspevku dostali priestor prakticky iba kritici súčasného systému očkovania.

 

 

Televízia v relácii okrem iného uviedla, že niektoré vakcíny môžu spôsobovať poruchy centrálneho nervového systému a následne ťažké ochorenia. Poukázala pritom na podvod s falšovaním dát vo vnútri amerického Úradu pre prevenciu a kontrolu chorôb. Tamojší vedci podľa ČT údajne niekoľko rokov tajili dáta preukazujúce zvýšené riziko autizmu u chlapcov, ktorí boli očkovaní v ranom veku jedným typom vakcíny.

Podrobnosti: ČT má problém. Kvôli reportáži o očkovaní

Rada v správnom konaní televízii vytkla, že v reportáži dostatočne nezazneli názory odborníkov z radov zástancov súčasného systému očkovania. "Program prezentoval jasný, vopred stanovený postoj a ako taký ho možno považovať za predpojatý a snažiaci sa ovplyvniť postoje diváka v prospech zámerov tvorcov. Neposkytol teda objektívne a vyvážené informácie nevyhnutné pre slobodné vytváranie názorov," uviedla rada.

"Česká televízia je presvedčená, že v reportáži Utajené dáta postupovala v súlade s právnymi predpismi, s vydaným judikátom k relácii Nedaj sa aj s Kódexom Českej televízie. Vyváženosť nemožno posudzovať mechanicky, ako to teraz urobila rada," povedala hovorkyňa ČT Alžbeta Plívová. Relácia Nedaj sa podľa nej ukazuje názory občianskej spoločnosti na čiastkové témy z rôznych uhlov. Zároveň je len časťou vysielania, ktoré ako celok postihuje rozmanitosť spoločnosti.

"Česká televízia sa preto pozastavuje nad tým, akým spôsobom Rada RTV uvedenú reláciu skutkovo aj právne posúdila," dodala.

Reportážou sa už zaoberala aj Rada ČT a etický panel verejnoprávnej televízie, ktorý poukázal na to, že prínos plošného očkovania bol spomenutý len vo vystúpení hlavného hygienika. Relácia podľa členov panelu nepatrila k televíznej produkcii nutne vyžadujúcej vyváženosť. Pokiaľ ale vzbudil negatívnu pozornosť alebo polemiku, má byť podľa panelu povinnosťou ČT dosiahnuť vyváženosť uvedením ďalšej relácie na danú tému. ČT už skôr uviedla, že na túto tému pripravuje ďalšie spravodajské a publicistické relácie.