Video Islamského štátu, ako 12-ročný chlapec strieľa do ruských agentov, je falzifikát

Video Islamského štátu, ako 12-ročný chlapec strieľa do ruských agentov, je falzifikát Reprofoto

Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) odhalila, že propagandistické video zverejnené v januári radikálmi z hnutia Islamský štát (IS) je falzifikát.

 

 

Zverejnené zábery vraj zachytávali, ako asi dvanásťročný chlapec zastrelil dvoch agentov ruskej kontrarozviedky FSB kvôli ich údajnej snahe infiltrovať sa do hnutia IS v Sýrii. Odborníci BND ale zistili, že záznam je sfalšovaný, informovala dnes stanica Norddeutscher Rundfunk (NDR), ktorá sa chystá v pondelok večer odvysielať k danej kauze aj reportážny dokument.

V dokumente nazvanom "Samé lži alebo čo? Keď sa správy stávajú zbraňou" experti z BND - ktorí pre pripravovaný dokument nahrávku dôkladne analyzovali - dospeli k záveru, že videozáznam v skutočnosti nezachytáva usmrtenie dvoch údajných ruských špiónov.

"Môžeme vylúčiť, že tí dvaja muži boli počas videonahrávky skutočne zavraždení," hovorí podľa agentúry DPA nemenovaný pracovník BND. Video bolo podľa neho vyrobené zrejme so zámerom naverbovať ďalších detských bojovníkov alebo zastrašiť skutočných špiónov.

Odporúčme aj: Islamský štát zmenil taktiku propagandy: Od ukazovania vrážd prechádza k pestovaniu melónov

Na videu najprv hovoria muži po rusky, že ich do Sýrie vyslala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) s úlohou zhromažďovať informácie o rusky hovoriacich bojovníkoch IS.

V druhej časti videa, ktorá sa odohráva vo voľnej krajine, muži kľačia chrbtom k fúzatému džihádistovi a chlapcovi, ktorý môže mať 12 rokov. Džihádista vyzve chlapca k činu a ten oboch kľačiacich mužov strelí pištoľou do zátylku. Pravosť záznamu vtedy nebola overená.

Džihádisti z hnutia Islamský štát ovládajú rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Jeho prívrženci začali vlani vraždy západných rukojemníkov natáčať na video, a využívať ich tak ako súčasť svojej propagandy. Takto zverejnili zábery smrti Američana Petera Kassiga, ale aj predchádzajúcich vrážd amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa a britských humanitárnych pracovníkov Alana Henninga a Davida Haines.