Print this page

Herec Danny Masterson je vinný zo znásilnenia, hrozí mu 30 rokov (VIDEO) Reprofoto That '70s Show

Americký herec Danny Masterson z filmu Yes Man (2008) alebo seriálu Zlatá sedemdesiata (1998) je vinný zo znásilnenia v dvoch prípadoch, v stredu o tom rozhodla súdna porota siedmich žien a piatich mužov v Los Angeles. Zo znásilnenia Mastersona obvinili tri členky scientologickej cirkvi, podľa poroty herec zneužíval svoje vplyvné postavenie v cirkvi a dve z týchto žien znásilnil. Mastersonovi hrozí 30 rokov za mrežami, uviedol web stanica BBC.

"Prežívam zložité emócie - úľavu, vyčerpanie, silu i smútok - keď viem, že ten, kto ma zneužil, ponesie za svoje kriminálne konanie zodpovednosť," citovala agentúra AP jednu zo žien, ktoré Masterson podľa obžaloby znásilnil v roku 2003.

Štyridsaťsedemročný Masterson zo súdu odchádzal v želiezkach, zatiaľ čo jeho žena Bijou Phillipsová plakala a jeho rodina a priatelia sedeli s kamenným výrazom v tvári, opísala stanica CBS atmosféru v súdnej sieni.

"Aj keď sme sklamaní, že porota nerozhodla o vine podozrivého vo všetkých bodoch, jej rozhodnutie rešpektujeme. Chcem tiež vyjadriť vďaku trom ženám, ktoré statočne predstúpili a zdieľali svoje skúsenosti. Ich odvaha a sila nám všetkým bola inšpiráciou," povedal vo vyhlásení okresný štátny zástupca za Los Angeles George Gascón.

Scientológia zohrala podľa CBS v priebehu vypočutia významnú úlohu. Sudkyňa Charlaine Olmedová nechala k výpovedi predvolať odborníkov na cirkevnú problematiku a v súdnej sieni podľa médií panovalo značné napätie medzi súčasnými a bývalými príslušníkmi scientológie.

"Zatiahnutie náboženstva obžalobou do tohto procesu bolo jedno bezprecedentné porušenie prvého dodatku a ovplyvňuje riadny proces práva každého Američana. Cirkev nebola stranou tohto prípadu a náboženstvo nepatrí do tohto konania, ako to potvrdil precedens Najvyššieho súdu storočia. Okresný prokurátor bezdôvodne sústredil svoje stíhanie na
náboženstvo obžalovaného a výmysly o Cirkvi na zavedenie predsudkov a rozdúchať bigotnosť. Okresný prokurátor vyvolal svedectvo a opisy scientológie a praktiky, ktoré boli jednotne nepravdivé," píše vo vyhlásení Scientologická cirkev.