Licenčná rada pokutovala, aj príliš hlasnú reklamu

Licenčná rada pokutovala, aj príliš hlasnú reklamu

JOJ dostala upozornenie za to, že neoslovila v správach kritizovaného suseda, RTVS za jednostranné informácie o tepelnom hospodárstve v Liptovskom Mikluáši.

Pokutu 4 tisíc eur dostala Markíza za prekročenie povolenej intenzity reklamy pri filme Harry Potter a Dary smrti z marca tohto roka. JOJ prekročila intenzitu reklamy v apríli pri vysielaní Miss Slovensko 2013, za čo dostala 3 500 eur.

Za chýbajúce označenie vekovej vhodnosti pri avizovaní programov Raj pre dvoch a Na krok od neba dostala RTVS pokutu tisíc eur.
Prevádzkovateľ retransmisie ANTIK Telecom dostal pokutu 500 eur za poskytovanie viacerých programov bez súhlasu ich pôvodného vysielateľa.

JOJ dostala sankciu aj v podobe upozornenia na porušenie zákona za to, že v marci v Novinách v príspevku Postav dom, zasaď strom a ... (... najprv si vybavuj papiere) televízia neposkytla priestor na vyjadrenie a ani nesprostredkoval argumenty dotknutej strany príspevku – susedovi stavebníčky.

Upozornenie na porušenie zákona dostal aj RTVS za porušenie požiadavky objektívnosti a nestrannosti spravodajstva. Rádio Slovensko v máji odvysielalo v programe Rádiožurnál „príspevok Tepelné hospodárstvo v Liptovskom Mikuláši, v ktorom boli prezentované jednostranné a neúplné informácie o zámere vedenia mesta Liptovský Mikuláš, týkajúcom sa fungovania tepelného hospodárstva v meste," píše kancelária rady v tlačovej správe.


Rada zároveň začala viacero správnych konaní, medzi nimi napríklad voči Markíze v súvislosti s odvysielaním príspevku Záhadné hospodárenie cirkvi v programe Televízne noviny z 28. júla tohto roku. V správnom konaní bude posudzovať sponzorstvo v programe VyVolení – Dom Snov, ochranu maloletých pri relácii Slnko, seno, slanina, či propagáciu internetovej stránku www.gotatry.sk spoločnosti Tatry mountain resorts vo vysielaní JOJ.