Ján Pavol II. ako arcibiskup podľa reportáže TVN24 vedel o tom, že kňazi zneužívajú deti (VIDEO)

Reprofoto TVN24 Reprofoto TVN24

Pápež Ján Pavol II. v dobách, kedy býval krakovským arcibiskupom, vedel o tom, že niekoľko jemu podriadených kňazov zneužívalo deti, a ich činy sa snažil zatajovať. Tieto informácie priniesla v reportáži odvysielanej v pondelok večer poľská spravodajská televízia TVN24. Hovorí sa v nej o troch kňazoch, ktorých Karol Wojtyla, neskorší svätý Ján Pavol II., v 70. rokoch presúval medzi farnosťami, poslal do kláštora alebo do Rakúska po tom, čo boli obvinení zo zneužívania detí.

Autor reportáže Marcin Gutowski vychádzal z dokumentov zhromažďovaných komunistickou tajnou bezpečnosťou, ktorá sa snažila v Poľsku vplyvnú katolícku cirkev diskreditovať a mala v jej radoch informátorov. Dokumenty sú uložené v Inštitúte národnej pamäte. Gutowski tiež hovoril s obeťami zneužívania a mužom, ktorý Wojtylovi v 70. rokoch povedal o tom, že kňaz Eugeniusz Surgent zneužíva deti. Wojtyla ho vraj prosil, aby to nikde nehlásil. Inokedy zase Wojtyla v liste niekdajšiemu viedenskému arcibiskupovi Franzovi Königovi písal, že mu odporúča do starostlivosti kňaza Boleslawa Saduša. Nezmienil sa však, že Saduš zneužíval maloletých chlapcov, hoci to podľa znalcov cirkevného práva mal urobiť. Poľský kňaz sa stal farárom v Rakúsku. Wojtyla s ním bol v kontakte aj potom, čo sa v roku 1978 stal pápežom. Saduša tiež tajná polícia evidovala ako tajného spolupracovníka.

Surgentovi a ďalšiemu kňazovi Józefovi Lorencovi uložili poľské súdy kvôli zneužívaniu detí kratšie tresty odňatia slobody.

Marcin Gutowski v reportáži dospel k záveru, že niet pochýb o tom, že Wojtyla vedel o tom, že niektorí kňazi v jeho arcidiecéze majú na svedomí zneužívanie detí a snažil sa to ututlať. Dominikánsky mních Pawel Gužyński v TVN24 povedal, že poznatky povedú k "rozloženiu obrazu Jána Pavla II., aký sme o ňom doteraz mali". Dodal, že niektorí ľudia nemusia byť pripravení na to, aby sa s novými skutočnosťami vysporiadali.

Ján Pavol II. je dlhodobo nielen v Poľsku považovaný za veľkú morálnu autoritu, v dobách komunizmu pre Poliakov znamenal obrovskú duchovnú oporu. V roku 2014 bol vyhlásený za svätého.

Agentúra AP píše, že reportáž TVN24 vzbudili v Poľsku vášnivé reakcie. Podľa niektorých ide o snahu ľavicových síl zničiť pamiatku Jána Pavla II., iní požadujú, aby katolícka cirkev zverejnila pravdu. Poľský konzervatívny premiér Mateusz Morawiecki si dal na twitteri do záhlavia snímku pápeža zdraviaceho zástupy veriacich a pripojil k nej pápežovo známe heslo "Nebojte sa". Radoslaw Brzózka, šéf politického kabinetu ministra školstva napísal na twitteri, že "na Jána Pavla II. útočia tí, ktorí chcú pre Poliakov kultúrnu samovraždu".

Šéfredaktor liberálneho portálu gazeta.pl Rafal Madajczak si myslí, že "je čas znova napísať životopis Jána Pavla II.". Jezuitský kňaz Krzysztof Mondel pripomenul, že keď sa hovorí o zneužívaní detí, najdôležitejší nie je Wojtyla, ale obete, ktoré potrebujú pravdu ako vzduch. Zástupcovia poľskej katolíckej cirkvi zodpovední za ochranu detí a mládeže povedali, že pre spravodlivé zhodnotenie správania Karola Wojtylu je potrebný ďalší prieskum archívnych prameňov. Dodali, že všetkých ľudí, ktorým duchovní pred rokmi ublížili, a doteraz sa stretávajú s následkami svojho utrpenia, je cirkev pripravená prijať, vypočuť a poskytnú im podporu.