Podpredsedníčka strany Demokrati Andrea Cocherová odchádza z mediálnej rady

Podpredsedníčka strany Demokrati Andrea Cocherová odchádza z mediálnej rady Foto: Demokrati

Premiér Eduard Heger neskoro v noci oznámil, že vystúpil z OĽANO a dnes stál na čele zoskupenia, ktoré predstavilo novú politickú stranu s názvom Demokrati.

Po boku Hegera stáli na tlačovej besede aj štyria súčasní ministri: minister obrany Jaroslav Naď, minister hospodárstva Karel Hirman, minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister životného prostredia Ján Budaj.

Strana, ktorej predsedom je Heger, predstavila aj štyroch podpredsedov: Naďa, Andreu Letanovskú, Miroslava Kollára a Andreu Cocherovú. Bývalá dlhoročná šéfka Nadácie Orange je aktuálne podpredsedníčkou Rady pre mediálne služby. Funkčné obdobie jej končí v roku 2027. Podľa zákona člen rady nesmie vykonávať funkciu v politickej strane alebo v politickom hnutí, vystupovať v ich mene alebo pôsobiť v ich prospech.

Andrea Cocherová si je toho vedomá a z rady odchádza. "Postupujem v zmysle zákona a súčasne s členstvom v politickej strane sa k dnešnému dňu vzdávam členstva v Rade pre mediálne služby," povedala pre Omediach.com spoluzakladateľka viacerých občianskych iniciatív ako Kto pomôže Ukrajine či Mier Ukrajine.

""Rozhodnutie vstúpiť do politiky považujem za najodvážnejšie, aké som kedy urobila. Pretože mi bytostne záleží na tom, ako to tu ďalej budeme mať. Mám odhodlanie urobiť pre našu spoločnosť a demokratické Slovensko najviac, ako viem a vládzem. Vstupujem do projektu Eduarda Hegera a strany Demokrati, pretože verím jemu, jeho vízii a ľuďom, ktorí do toho idú s ním," napísala Cocherová na sociálnej sieti.

Súčasťou predsedníctva novej strany je aj bývalý redaktor RTVS poslanec Kristián Čekovský, ktorý, rovnako ako Heger, opustil OĽaNO.

Demokrati ohlasuje, že budú centristickou stredopravou stranou. Vylučujú spoluprácu so Smerom, s Hlasom pre korupčné pozadie, ale aj s Republikou a Kotlebovou ĽSNS, ktoré v dokumente označujú za antisystémové. Odmietajú komunistickú, fašistickú ideológiu a iné ideológie stávajúce na násilí, ako aj nacionalizmus. Hlásia sa k NATO, EÚ, liberálnu demokraciu označujú za najlepšiu z mysliteľných foriem vlády.