RTVS má nový večerný hodinový program pre deti

RTVS má nový večerný hodinový program pre deti

RTVS od základov zmenila prime-time na Dvojke. Na Slovensku je asi 200 tisíc sluchovo postihnutých, donedávna šli na Dvojke paralelne so Správami RTVS na Jednotke správy tlmočené do posunkovej reči. Namiesto nich vysiela program pre deti, pre nepočujúcich pripravila nové správy.

 


Vysielací čas od 18:45 až takmer po 20 hodinu vyčlenila RTVS pre deti a mládež. Od 1. októbra spúšťa každodenný nový blok s názvom Veľké detské predstavenie na Dvojke. To začína klasickým večerníčkom o 18:45, po ktorom nasleduje rozprávka o Krtkovi, Lolek a Bolek a následne reprízované detské relácie. V októbri to je edukatívny seriál Ja a moja rodina a Hádaj k to nás pozval.

 Od dnešného dňa (1. októbra) zavádza pre nepočujúcich vlastné 5-minútové správy. Krátke správy pre nepočujúcich sa budú vysielať 5 minút pred 20 hodinou na Dvojke. Budú v nich najdôležitejšie správy a moderovať ich budú tiež nepočujúci, jednou z nich je Veronika Vojtechovská.

„RTVS má aj k nepočujúcim dlh, ktorý sa snažíme spustením nového vysielania a nových relácií splatiť. Budeme vysielať nové spravodajstvo špeciálne určené pre nepočujúcich a rozširujeme aj počet relácií tlmočených do posunkovej slovenčiny. Netajíme sa tým, že nové správy pre nepočujúcich sú urobené podľa vzoru Českej televízie, ktorá už dlhší čas takéto správy pre nepočujúcich pripravuje," povedal vo vysielaní RTVS Lukáš Diko, riaditeľ centra spravodajstva a publicistiky RTVS.

Doterajšie tlmočené správy na Dvojke o 19.00 h nebudú. Sluchovo postihnutí ich môžu sledovať v repríze aj na internete, oznámila RTVS. „Pozrieť si ich aj s prekladom v pravom dolnom rohu môžu v reprízach na Jednotke aj Dvojke alebo na internete," oznámila televízia.

Skupine nepočujúcich divákov pribudne aj ďalšia pretlmočená relácia. Poradenská relácia Focus, ktorá má vzdelávací osvetový charakter a ktorá prináša témy z oblasti zamestnanosti, sociálnych vecí, financií, rodiny, práva, spotrebiteľských záležitostí.
RTVS tvrdí, že okrem toho vysiela viac ako 50 % programov so skrytými alebo otvorenými titulkami.