Netflix zverejnil prvé diely dokumentu o Harrym a Meghan, hovorí v ňom o prenasledovaní médiami (VIDEO)

Netflix zverejnil prvé diely dokumentu o Harrym a Meghan, hovorí v ňom o prenasledovaní médiami (VIDEO) Foto: Netflix

Britský princ Harry vyhlásil, že je jeho povinnosťou odhaliť "vykorisťovanie a úplatkárstvo", ktorého sa podľa neho dopúšťajú médiá. Spolu s manželkou Meghan v šesťdielnom dokumentárnom seriáli, ktorého prvé tri diely vo štvrtok ráno sprístupnila streamovacia platforma Netflix, skritizovali správanie médií a prehovorili o svojich vzťahoch s rodinou.

Aj napriek veľkým očakávaniam prvé diely žiadne nové významné odhalenia nepriniesli, píše agentúra Reuters. Rozprávanie kráľovského páru sa sústredilo na začiatky ich romantického vzťahu a mediálne boje. Princ Harry spomenul na svoju matku, princeznú Dianu, a neustálu pozornosť médií, ktoré sa mu ako členovi kráľovskej rodiny dostávalo už od narodenia. Skúsenosť jeho manželky s médiami potom prirovnal k Diane, ktorá zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997, keď sa snažila ujsť bulvárnym fotografom.

"Obetovala všetko, čo kedy poznala, slobodu, ktorú mala, aby bola so mnou v mojom svete. A krátko na to som ja obetoval všetko, aby som bol s ňou v jej svete," povedal princ Harry o Meghan. Popísal tiež, že niektorí členovia kráľovskej rodiny chápali obrovskú mediálnu pozornosť ako súčasť rituálu začlenenia do kráľovskej rodiny, ktorým si museli prejsť všetci.

Ostrá kritika sa zo strany britských médií na dokument zniesla už pred jeho odvysielaním, len na základe upútaviek. Ako poznamenal denník The Guardian, práve väčšina britských, najmä bulvárnych médií vedie s párom bitku, ktorá sa nezaobišla bez niekoľkých žalôb. Bulvárne denníky, ale aj spravodajský server BBC tento týždeň uviedli, že zábery z upútaviek sú zavádzajúce, pretože pochádzajú z udalostí nesúvisiacich s Meghan a Harrym.

"Na (dokument) bude časť médií klásť vyššie nároky, než na akúkoľvek porovnateľnú dokumentárnu sériu od Netflixu," poznamenáva The Guardian, ktorý podobne ako napríklad server Sky News alebo server denníka Daily Mail vydanie prvých troch dielov dnes sledoval so živým komentárom.

Americká herečka Meghan a Harry, ktorý je druhým synom britského kráľa Karola III., v roku 2020 oznámili, že sa zriekajú svojich oficiálnych povinností. Krok spustil najvážnejšiu krízu v britskej kráľovskej rodine od smrti Harryho matky, princeznej Diany, pri autonehode v roku 1997. Pár o svojich vzťahoch s kráľovskou rodinou, ktorú kritizoval a ako inštitúciu obvinil z rasizmu, verejne prehovoril napríklad v rozhovore ss Oprah Winfrey v marci 2021. S Netflixom podpísali zmluvu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov.

Streamovací gigant v štvrtok zverejnil prvé tri diely seriálu, ktorý podľa neho pôjde do hĺbky vzťahu kráľovského páru. V šiestich epizódach sa Harry a Meghan "podelia o odvrátenú stranu svojho ostro sledovaného milostného príbehu". Zostávajúce tri diely Netflix ponúkne vo štvrtok 15. decembra.