Taliban nariadil televíznym moderátorkám, aby si zakrývali tvár

Taliban nariadil televíznym moderátorkám, aby si zakrývali tvár Reprofoto Shamshad News

Islamistické hnutie Taliban, ktoré od minulého roka vládne v Afganistane, nariadilo televíznym moderátorkám, aby si zakrývali tvár. Médiá boli podľa náboženskej polície o nariadení informované v stredu, napísala dnes stanica BBC.

Islamisti Talibanu už na začiatku mája všetkým ženám nariadili, aby na verejnosti nosili burku. Celkovo sa požiadavky na ženy pod vládou talibov sprísňujú. Ženy smú cestovať na dlhšie vzdialenosti len  mužskými príbuznými, dievčatá nemôžu chodiť do škôl.

"Svet zaviedol rúška, aby človeka ochránil pred covidom-19. Taliban zaviedol rúška, aby človeka ochránil pred tvárami novinárok. Pre Taliban sú ženy choroba," kritizoval rozhodnutie islamistov nemenovaný aktivista na twitteri, píše BBC.

Súkromná stanica Šamšad na sociálnych sieťach umiestnila fotografie svojej moderátorky, ktorá má cez tvár rúško. Podobné obrázky na sociálnych sieťach zdieľali aj ďalšie médiá a novinári. 

Taliban od vlaňajšieho augusta, kedy opäť prevzal kontrolu nad Afganistanom, až donedávna odkladal vydanie nových zákonov o tom, ako majú chodiť ženy oblečené. Vlani v septembri hnutie síce obnovilo ministerstvo pre šírenie cnosti a predchádzanie neresti, ktorého úradníci dohliadajú na to, aby sa obyvatelia krajiny riadili prísnou formou islamského práva šaría, nutnosť zahaľovať si tvár na verejnosti však ženám nariadil až pred dvoma týždňami. Každej, ktorá sa odmietne podriadiť, teraz hrozí stupňujúca sa séria trestov.

Najnovšie nariadenie jasne uvádza, že príkaz o zahaľovaní tváre sa vzťahuje aj na ženy na televíznych obrazovkách, píše BBC.

Za minulej vlády v rokoch 1996 až 2001 Taliban požadoval, aby sa ženy úplne halili do buriek a z domovov vychádzali len s mužským sprievodom. Právo študovať ani pracovať nemali. Za porušenie pravidiel im hrozili prísne tresty.