Revolučná severokórejská hlásateľka dostala od vodcu Kima luxusný byt (VIDEO)

Revolučná severokórejská hlásateľka dostala od vodcu Kima luxusný byt (VIDEO) Reprofoto KCTV

Najznámejšia severokórejská hlásateľka Ri Čchun-hi dostala za svoju službu pre štátnu televíziu byt v luxusnej rezidencii, ktorý jej osobne odovzdal vodca KĽDR Kim Čong-un. Napísala o tom agentúra AP.

Sedemdesiatdvaročná moderátorka pracuje v televízii už pol storočia a svojim emóciami nabitým prejavom sa preslávila aj za hranicami Severnej Kórey.

"Kim povedal, že... nie je nič, čo by neurobil pre národný poklad, akým je (Ri Čchun-hi), ktorá pracuje ako revolučná hlásateľka strany už viac ako 50 rokov od svojej mladosti," uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Kim osobne odovzdal hlásateľke novým domom a tá potom médiám povedala, že so svojimi príbuznými strávila noc v slzách "hlbokej vďačnosti za dobrodenie, ktoré jej strana preukázala".

"Tým, že Kim Čong-un dáva darom domy tým, ktorí sú mu verní, si chce poistiť ich lojalitu a vnútornú jednotu... Ri Čchun-hi medzi takých ľudí jednoznačne patrí, pretože mu pomáhala šíriť víťazoslávne správy o jadrových a raketových testoch a slúži mu ako akási hlásna trúba," povedal AP juhokórejský analytik Mun Song Muk.

Ri Čchun-hi vďaka svojej pravidelnej prítomnosti na televíznej obrazovke patrí k najznámejším tváram režimu a dostáva sa jej podobného zaobchádzania, ako by patrila k najvyšším vládnym kruhom. Vlani sa napríklad jej blízke vzťahy s Kimom prejavili počas vojenskej prehliadky, na ktorú sa pozerala z pódia bok po boku severokórejského vodcu a počas ktorej mu položila ruku na rameno a čosi mu šepkala do ucha, napísala agentúra AP.

Melodramatický štýl prednesu moderátorky, ktorá vystupuje takmer výhradne v jasne ružovom tradičnom odeve, vyvoláva na Západe pobavenie. Ri totiž správy číta z papiera a často s takmer divadelnou kadenciou. Zdieľané bolo aj jej oznámenie o úmrtí Kim Čong-ila, počas ktorého sa v roku 2011 pred kamerami rozcítila.