Zomrel Miroslav Zikmund. Slávny cestovateľ mal 102 rokov

Zomrel Miroslav Zikmund. Slávny cestovateľ mal 102 rokov Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 102 rokov zomrel známy český cestovateľ, spisovateľ a dokumentarista Miroslav Zikmund. Českému Rádiožurnálu to potvrdila jeho rodina.Zikmund bol známy vďaka cestám po svete, ktoré podnikol so svojim spolužiakom z vysokej školy Jiřím Hanzelkou. Spoločne ako prví autom pokorili Núbijskú púšť, prešli cez stovku krajín a priviezli desiatky tisíc metrov filmových materiálov.

 

Zikmund sa narodil v Plzni. Svoju prvú dlhšiu cestu podnikol v asi šestnástich rokoch s mladším bratom Josefom a kamarátom Václavom na Podkarpatskú Rus, ktorá bola v období prvej republiky súčasťou Československa.
Po maturite v roku 1938 začal študovať Vysokú obchodnú školu, kde sa stretol s Jiřím Hanzelkom, ktorý bol jeho partnerom na cestách i spoluautorom jeho kníh.

V rokoch 1947 – 1950 podnikli spolu cestu do Afriky a Južnej Ameriky. Celú výpravu absolvovali autom Tatra 87 a československý rozhlas z nej odvysielal vyše 700 reportáží. Urobili veľké množstvo fotografií a natočili množstvo filmového materiálu. V líbyjskej Syrte mala po sabotáži ich tatrovka haváriu, v Egypte prenocovali na vrchole Cheopsovej pyramídy, v Tanganike vystúpili na vrchol Kilimandžára, v konskom pralese sa stretli s Pygmejmi. Z Kapského mesta sa preplavili loďou do Buenos Aires, v Riu de Janeiru na pláži Copacabana sa Zikmund takmer utopil pri kúpaní v mori,v Ekvádore, kde uvažovali o emigrácii z Československa, sa stretli s lovcami lebiek.

Podľa Zikmunda bol svet v dobe ich cesty do Afriky a Južnej Ameriky bezpečnejší. Počas africkej cesty navštívili napríklad Talianskom ovládané Somálsko, ktoré je v 21. storočí zrúteným štátom nebezpečným pre cudzincov. Najnebezpečnejšiu situáciu v Afrike zažili Zikmund a Hanzelka v Habeši, kde ich prepadli lupiči.

Druhú cestu podnikli už so sprievodom v dvoch upravených nákladných autách Tatra 805 v rokoch 1959 – 1964. Pri tejto výprave prešli Áziu a Oceániu. Pri druhej ceste navštívili napríklad Turecko, Sýriu, Pakistan, Indiu, Cejlón, Barmu, Kambodžu, Indonéziu, Japonsko či Irak. Precestovali veľkú časť Sovietskeho zväzu, od Tiksi na severe Jakutska až po Pamír v Tadžikistane.

V roku 1968 sa postavil na stranu tzv. „reformných komunistov“ a preto od roku 1969 nemohol ďalej publikovať a účastniť sa verejného života.

Po roku 1989 začal znovu cestovať do zahraničia. V roku 1991 vycestoval do Japonska, v roku 1992 do Austrálie a v roku 1994 na Nový Zéland. V roku 1996 sa zúčastnil s dokumentaristom Milanom Maryškom expedície „Sibiř – peklo, nebo ráj“, z ktorej vznikol rovnomenný štvordielny dokumentárny cyklus. V roku 2000 podnikol cestu na Srí Lanku a Maledivy a tiež do USA. V roku 1993 dostali Zikmund a Hanzelka za celoživotné dielo Cenu E. E. Kischa. V roku 1999 prevzali z rúk českého prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy II. stupně.