TA3 bude mať pravdepodobne nového majiteľa

TA3 bude mať pravdepodobne nového majiteľa Ilustr. foto TA3

Televízia TA3 čoskoro pravdepodobne zmení majiteľa. Od skupiny Grafobal Group Ivana Kmotríka ju plánuje kúpiť český mediálny magnát Michal Voráček prostredníctvom svojej novozaloženej spoločnosti Blueberg Media. Istý vplyv českého majiteľa na TA3 je viditeľný už viac ako rok cez Oľgu Dúbravskú a Zazanu Martinákovú, ktoré preňho pracovali aj v OUR MEDIA SR, ktoré vydáva Pravdu.

"Spoločnosť C.E.N. dňa 10. novembra 2021 požiadala Radu pre vysielanie a retransmisiu o udelenie predbežného súhlasu na prevod podielu hlasovacích práv spoločnosti Grafobal Group v prospech spoločnosti Blueberg Media," napísala dnes v tlačovom vyhlásení spoločnosť C.E.N. O možnej zmene vlastníka dnes informoval český web Mediař.cz.

Ak rada zmenu vlastníka schváli, TA3 prejde oficiálne z rúk Grafobalu Ivana Kmotríka do rúk českého vlastníka Voráčka.

Michal Voráček spolu s ďalším mediálnym podnikateľom z ČR českým senátorom a miliardárom Ivom Valentom spoluvlastnia české vydavateľstvo OUR MEDIA. V roku 2017 vytvorili na Slovensku jej dcérsku spoločnosť OUR MEDIA SR a. s., ktorá sa stala vlastníkom slovenskej edície Parlamentných listov a potom vydavateľstva Pravdy PEREX.

Minulý rok v septembri Voráček z vydavateľstva PEREX a OUR MEDIA SR odišiel a spolu s ním aj niektorí ľudia, ktorí sa hneď v septembri minulého roka objavili vo vedení TA3 a v štruktúrach C.E.N. Niekdajšia členka dozornej rady OUR MEDIA SR Oľga Dúbravská sa stala súčasťou vedenia TA3 ako riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja. Konateľkou C.E.N. a šéfkou spravodajstva a publicistiky TA3 sa stala Zuzana Martináková, ktorá v Pravde pripravovala online relácie. Valenta sa stal 100 percentným vlastníkom OUR MEDIA SR prostredníctvom cyperskej spoločnosti SYNOT INVEST LIMITED.

Podrobnosti: PEREX končí. Novým vydavateľom Pravdy je spoločnosť OUR MEDIA SR

V štruktúrach C.E.N. v septembri minulého roka skončila Martina Kyselová blízka Ivanovi Kmotríkovi.

Súčasný vlastník vysielacej spoločnosti C.E.N. aj Voráček sú zatiaľ vo vyjadreniach strohí. „Môžem potvrdiť, že som stopercentným vlastníkom Blueberg Media, viac celú vec nebudem komentovať,“ reagoval na otázky Médiář.cz Michal Voráček. 

„Predbežný súhlas, vychádza z otvorených rokovaní, ktoré aktuálne prebiehajú medzi uvedenými spoločnosti a nie sú v tejto chvíli ukončené. V okamihu, ako sa tak stane, bude spoločnosť C.E.N. o výsledku bezodkladne informovať,“ reagovala na otázky Omediach.com spoločnosť C.E.N.

„TA3 už 20 rokov patrí medzi najdôveryhodnejšie mediálne značky v oblasti spravodajstva na Slovensku a v tomto trende mienime naďalej pokračovať bez ohľadu na to, kto je konečný užívateľ výhod. Našim cieľom je naďalej prinášať veľmi kvalitné, objektívne a relevantné spravodajstvo našim divákom,“ reagovala generálna riaditeľka TA3 Mirjana Hron Sikimič.

„V septembri tohto roku prešla televízia veľkou zmenou, či už vizuálnou alebo programovou. Priniesli sme nové zaujímavé relácie a nové tváre. Týmito zmenami nekončíme a som presvedčená, že ideme dobrým smerom. Na rok 2022 sú pripravené ďalšie zmeny v programovej štruktúre a tiež nové atraktívne programové projekty, ktoré upevnia postavenie na trhu jedinej spravodajskej televízie,“ dodala Sikimič.

Michal Voráček stál pri zrode viacerých českých ale aj slovenských médií. Je spoluzakladateľom spoločnosti Ringier v ČR aj SR. Po odchode z Ringieru pôsobil vo viacerých mediálnych projektoch, napr. TV Nova, TV Prima, Ostravské tiskárny či agentúra Médea. Stál tiež pri kúpe AC Sparty Praha a následne jeho predaja do rúk Daniela Křetínského.

Podľa českého webu Mediař.cz v Česku vlastní okrem mnohých firiem v oblasti nehnuteľností aj vydavateľstvo Olympia, má tretinový podiel v regionálnej televízii Praha TV a zhruba pätinový podiel vo vydavateľstve Our Media, ktoré ovláda Ivo Valenta a pod ktoré spadajú ďalšie malé stanice Regionálna televízia a TV Brno 1 a tiež internetový politický bulvár Parlamentné listy.