SledovaniTV so svojou platformou úspešne expanduje v zahraničí

SledovaniTV so svojou platformou úspešne expanduje v zahraničí Foto: Televio

Populárna internetová televízia SledovaniTV sa rozširuje mimo Česko a Slovensko. Svoju službu pod názvom Televio uviedla v Poľsku. Tunajší trh nebol IPTV / OTT službám doteraz príliš otvorený, poľskí používatelia tak môžu vďaka Televiu ochutnať mnoho pohodlných funkcií, ktoré Česi a Slováci už dôverne poznajú.

Služba prináša až 7 denný spätný archív, pričom v Poľsku táto funkcia zatiaľ vôbec nebola využívaná. Veľká časť súčasných poľských IPTV poskytovateľov archív neponúka vôbec, a ak predsa, tak maximálne v niekoľkých hodinách.

Novinkou je pre Poliakov tiež možnosť nahrávania programov v dĺžke až 120 hodín alebo intuitívny programový sprievodca (EPG) s programom na 5 dní dopredu. Televízny program v poľských službách je značne orezaný a zobrazuje napríklad len pár hodín budúceho vysielania.

Televio obsahuje takmer 100 televíznych kanálov a diváci si môžu zvoliť podobne ako v Česku z 3 základných balíčkov: základného, ​​rodinného a prémiového. Noví užívatelia môžu službu vyskúšať za 1 zlotý na prvý mesiac a získať prístup k viac ako 80 najpopulárnejším kanálom, medzi ktoré patrí napríklad TVP, Polsat, FilmBox Premium, Fox alebo Disney Channel.

V programovej ponuke sú všetky tzv. Must-carry kanály, teda programy od Polsatu či TVP (poľská obdoba českej Novy alebo Primy). To je na poľskom trhu tiež pomerne veľká novinka. Doteraz mali jednotliví prevádzkovatelia televízneho vysielania svoje vlastné IPTV služby, ktoré prenášali iba ich vlastný obsah doplnený o ponuku prémiových kanálov napríklad od Disney alebo FILMBOX. S Televiem môžu poľskí zákazníci sledovať všetky svoje obľúbené kanály v jednej službe.

Na sledovanie môžu poľskí diváci využiť tiež podobné platformy ako českí a slovenskí zákazníci. Teda chytré televízie a set-top-boxy so systémom AndroidTV od výrobcov TCL, Xiao, SONY, Philips a mnoho ďalších, schvaľovacím procesom teraz prechádzajú aplikácie pre chytré televízory Samsung a LG.

K dispozícii sú aj aplikácie pre apple ekosystém - Televio je možné spustiť na AppleTV (s operačným systémom tvOS 10 a vyššie), na mobiloch a tabletoch s iOS aj v chytrých hodinkách Apple Watch. Nechýbajú ani mobilné aplikácie pre telefóny a tablety s Androidom a samozrejmosťou je webová aplikácia.

Za Televio je zodpovedná poľská spoločnosť Horyzont Media S.A. so sídlom v Katoviciach, ktorá je 100% vlastnená českou spoločnosťou ModernTV s.r.o. Tá má v skupine firiem okolo SledovaniTV na starosť zahraničný obchod. Horyzont Media S.A. prevádzkuje v Poľsku aj službu OVIGO, ktorá sa orientuje na spoluprácu s poskytovateľmi internetového pripojenia.

Televio sa po vzore českého SledovaniTV sústredí na vysokú kvalitu ponúkaných kanálov, preto 62 kanálov je dostupných vo FullHD, vybrané kanály tiež vo 4K. Kvalita obrazu sa automaticky prispôsobí rýchlosti pripojenia k internetu.

"Použili sme najnovšie technológie a vlastné inovatívne riešenia, aby sme divákom ponúkli prístup k najvyššej kvalite obrazu na akomkoľvek zariadení. Sme si dobre vedomí toho, že moderné televízne vysielanie presahuje klasickú obrazovku v obývačke. Dávame teda používateľom slobodu rozhodovať sa čo, kde a kedy budú sledovať, bez toho, aby prišli o najvyššiu možnú kvalitu obrazu, "hovorí Michal Jura, prezident predstavenstva spoločnosti Horyzont Media S.A. and obchodný riaditeľ spoločnosti SledovaniTV.

Vlastný transcodovací systém, ktorý je zhodný v Česku, na Slovensku i v Poľsku, umožňuje optimalizovať dátové toky videa pri zachovaní vysokej obrazovej kvality. Požiadavky na rýchlosť pripojenia sú tak znížené na úplné minimum, pre prehrávanie vo FullHD kvalite postačuje rýchlosť internetu okolo 7 Mbps.

Služba tak bez problémov funguje aj v sieťach poskytovateľov bezdrôtového internetu. Pri stále rastúcich požiadavkách na množstvo prenášaných dát najmä vďaka rastúcemu segmentu on-line videa je toto pridaná hodnota, ktorú ISP oceňujú vzhľadom na to, že im služba nezaťažuje sieť. V Česku, na Slovenskom a v Poľsku už spolupracuje s viac ako 700 poskytovateľmi internetu.

SledovaniTV expanduje tiež mimo Poľsko. Ako ModernTV posilňuje najmä v B2B segmente. Orientuje sa na zahraničné operátorov - najmä poskytovateľov dátových a telekomunikačných služieb - ktorým predáva celú platformu vyvíjanú primárne pre potreby zákazníkov v Česku a na Slovensku.

Brnenská IPTV je úspešná nielen v Európe, kde ju používajú operátori na Islande, v Španielsku, Švédsku, Nórsku a Chorvátsku, jej obľuba rastie aj v južnej a strednej Amerike a v Afrike. Využívajú ju operátori v Mexiku, Brazílii, Ekvádore, Peru, Kolumbii, Kostarike a na Svätom Martinu a tiež na Kapverdách, v Ugande a Kamerune.

Televio je pre poľských občanov dostupné aj mimo Poľsko v celej Európskej únii, využiť ho tak môže aj miestne poľská menšina. Rodinný balíček s 83 kanálmi je teraz možné vyskúšať za 1 zlotý na prvý mesiac.