Zomrel architekt budovy televízie v Mlynskej doline (VIDEO)

Zomrel architekt budovy televízie v Mlynskej doline (VIDEO) Reprofoto RTVS

Vo veku nedožitých 86 rokov zomrel architekt a autor výškovej budovy Slovenskej televízie v Mlynskej doline Jozef Struhář.

Jozef Struhář získal za Televízne centrum Mlynská dolina v roku 1975 Cenu zväzu slovenských architektov. Je aj autorom Televízneho štúdia v Košiciach, Telekomunikačnej budovy a pošty v Žiline a mnohých ďalších budov.

Spolu s architektom Václavom Čurillom sa v roku 1969 stal víťazom rozsiahlej súťaže o projekt budovy STV , ktorý bol dokončený v roku 1975. Dvadsaťdeväťpodlažná budova tvorby programov bola dlhší čas najvyššou stavbou v Československu. Budova má vnútorné jadro, v ktorom sú sústredené všetky vertikálne komunikácie vrátane vedení a technické aj hygienické zariadenia.

„Chcel som odovzdať ako mladý architekt všetok svoj architektonický um a prekonať najťažšie chvíle, ktoré pri takom veľkom rozsahu projektu musia zákonite vznikať v súvislosti s objektom televízie. Treba pripomenúť, že v rokoch, keď stavba vznikla, v tvrdom období prefabrikácie, to bola najvyššia budova v bývalej Československej republike – 112 metrov vysoká s 29 nadzemnými a 2 podzemnými podlažiami,“ povedal Struhař v minulosti v rozhovore pre Hospodárske noviny.

 Rozsiahla budova bola prispôsobená pre potreby vtedajších tritisíc zamestnancov. Postupne, po vzniku súkromných televízií, počet zamestnancov klesal a s ním sa menili potreby STV, potom RTVS aj pribúdali ľudoprázdne poschodia výškovej budovy, ktorá bol z ekonomického hľadiska už neudržateľná. Uvažovalo sa o rekonštrukcii budovy či odpredaji. Nakoniec bola budova v roku 2015 zakonzerovaná a RTVS sa presťahovala do vedľajšej budovy, kde bolo v minulosti zdravotné stredisko.


Jeho osobnosť si RTVS pripomenie v deň poslednej rozlúčky – v pondelok 7. júna podvečer (o 18.00 h) v dokumente Rehabilitácia zo série A3UM.