Pohreb princa Philipa budú vysielať naživo aj televízie na Slovensku (VIDEO)

Pohreb princa Philipa budú vysielať naživo aj televízie na Slovensku (VIDEO) Foto: Markíza

Jednou z hlavných spravodajských udalostí vo svete v sobotu bude posledná rozlúčka s s manželom britskej kráľovnej Alžbety II. princom Philipom. Členovia kráľovskej rodiny sa rozlúčia so zosnulým vojvodom z Edinburghu v kaplnke svätého Juraja na zámku Windsor. Princ Philip zomrel v piatok 9. apríla vo veku 99 rokov. Na jeho poslednej ceste ho povezie špeciálne upravený automobil britskej značky Land Rover, na ktorého dizajne a technických úpravách sa Philip osobne podieľal. Sobotňajšieho pohrebe v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa zúčastní len 30 hostí, predovšetkým členovia rodiny. Napriek tradícii na sebe muži z kráľovskej rodiny nebudú mať uniformy, ale civilné obleky.
Prenos budú prinášať aj televízie na Slovensku a v ČR.

Televízia Markíza v sobotu, 17. apríla 2021 so začiatkom o 15:25 hod., zaraďuje do svojho vysielania mimoriadnu reláciu s názvom Rozlúčka s princom Philipom.

"Naživo odvysielame celú oficiálnu časť smútočného sprievodu britskej kráľovskej rodiny na hrade Windsor, vojenské pocty a simultánne tlmočenú zádušnú omšu z Kaplnky svätého Juraja za vojvodu Edinburghu," priblížil Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza.
Mimoriadnou reláciou bude zo štúdia sprevádzať moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová v spoločnosti odborníčky na diplomatický protokol a etiketu Kataríny Strýčkovej a ďalších hostí.

"S našimi hosťami sa pozrieme na život princa Philipa, ktorý po boku kráľovnej Alžbety strávil viac ako 70 rokov. Vrátime sa k jeho návšteve Slovenska v roku 2008, ale zhodnotíme aj vzťahy v kráľovskej rodine a budúcnosť britskej monarchie," dodal Mattyašovský. Stream bude k dispozícii aj návštevníkom spravodajského portálu TVnoviny.sk.

Naživo rozlúčku prinesie aj televízia TA3 v mimoriadnom štúdiu, ktoré sa začne o 15:25. „Chýbať nebudú zaujímavé reportáže z prostredia kráľovskej rodiny, naživo tlmočené prejavy z pohrebu a tiež rozhovory s odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu. Diskutovať budeme aj o tom, či pohreb prinesie uzmierenie v kráľovskej rodine, ktorá po odchode Harryho a Meghan prežíva najväčšiu krízu od smrti princeznej Diany. Prinesieme Vám tiež exkluzívne rozhovory so Slovákmi, ktorí sa s princom Philipom osobne stretli. Prezradia Vám, ako na nich zapôsobil a ako im podľa vlastných slov zmenil život. Chýbať nebudú autentické fotografie a videá,“ informuje TA3 v tlačovej správe.

 

Pohreb budú spolu s moderátormi Robertou Gregorovou a Tomášom Verníčkom naživo komentovať v štúdiu Mária Holubová – odborníčka na protokol a britskú monarchiu a Branislav Kováčik – dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Televízia Nova zaradila priamy prenos smútočné udalosti od 15:20 hod.

Česká televízia naplánovala na spravodajskej ČT24 začiatok prenosu o desať minút neskôr. "ČT24 sa bude pohrebe princa Philipa venovať v sobotu vo vysielaní priebežne po celý deň, hostí vysielania budú napríklad bývalá prvá dáma Dagmar Havlová alebo český veľvyslanec v Londýne Libor Seck. O 15:30 potom ponúkneme priamy prenos zo zámku Windsor, hosťom v štúdiu na Kavčích horách bude britský veľvyslanec v SR Nick Archer," povedala ČTK hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

Spravodajská stanica CNN Prima News venuje pohrebu päťhodinový špeciálny program, ktorý odštartuje o 14:00 a ponúkne rozhovory s historikmi, diplomatmi, odborníkmi na protokol aj živé vstupy s reportérmi vo Windsore a v Londýne. Špeciálne vysielanie bude pokračovať až do Hlavných správ o 18:55. Celý pietny akt odvysiela stanica bez reklám.