Print this page

Bývalý redaktor a poradca premiéra po podozreniach pri dotáciách od Matoviča odchádza Foto: FB OĽaNO

Firma bývalého redaktora spravodajstva RTVS dostala dotácie od ministerstva životného prostredia na dva projekty vo výške 370 tisíc eur.

Pavol Kalinský pracuje pre OĽaNO od júla minulého roka, od augusta aj pre premiéra ako poradca hlavne na komunikáciu s novinármi.
Dotáciu firme Kalinského s názvom OZ Pre lepšiu spoločnosť odsúhlasilo ministerstvo životného prostredia, na čele ktorého je nominant OĽaNO Ján Budaj. Informáciu o dotácii dnes zverejnili Hospodárske noviny
Kaliského firma sa do súťaže o dotácie prihlásila ešte v roku 2017, schválené boli v roku 2020.

„Za projektami, ich kvalitou a prínosom pre spoločnosť a prírodu si stojím, napriek tomu končím spoluprácu s Úradom vlády SR. Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s Úradom vlády,“ povedal pre Omediach.com Kalinský.

Výzva bola zverejnená ešte v roku 2017. OZ Pre lepšiu spoločnosť podalo žiadosti ku dňu 30.9.2019, teda pre 8. hodnotiace kolo. Žiadosti boli schválené 15.10.2020. Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku vstúpili do platnosti 12.1 a 13.1.2021. Začiatok realizácie projektu bol plánovaný na február 2020. Pre zdĺhavý proces schvaľovania spôsobený aj situáciou okolo koronavírusu trval proces schvaľovania o takmer rok dlhšie, napísal v stanovisku Kalinský.
Opozícia v tom vidí konflikt záujmov.

„V demokratickej a transparenentnej spoločnosti sa totiž nemôže stať, že občianske združenie, ktorého štatutárom je poradca premiéra, dostane od ministerstva, ktoré ovláda minister z premiérovej strany, dve dotácie vo výške takmer 400 000 eur. „Žiadame ministra Budaja, aby obe dotačné zmluvy pre združenie Pavla Kalinského okamžite zrušil a hneď potom odstúpil,“ vyhlásil podpredseda strany HLAS Richard Raši. Podobné stanovisko zverejnil šéf Smeru Robert Fico.

„Je to to, čo sme predchádzajúcej vláde vyčítali, verím, že sa s tým premiér Igor Matovič rýchlo vysporiada,“ povedal Richard Sulík.

Minister Budaj povedal, že dá oddeleniu vnútorného auditu prešetriť proces schválenia dotácií pre dané občianske združenie.