Koronavírus zmenil naše televízne návyky – čas pred obrazovkami sa výrazne zvýšil (GRAF)

Koronavírus zmenil naše televízne návyky – čas pred obrazovkami sa výrazne zvýšil (GRAF) Foto: SledovaniTV

Núdzový stav i nastupujúca jeseň menia návyky televíznych divákov. Tí trávia viac času doma, čo znamená tiež viac času pred televíznou obrazovkou. Vyplýva to z dát poskytovateľa IPTV služieb SledovaniTV na českom a slovenskom trhu.

Kým ešte v auguste mali ľudia zapnutú televíziu v priemere okolo 5 hodín denne, v priebehu septembra sa táto hodnota začala zvyšovať až k 7-hodinovej hranici. K rastu prispelo najmä horšie počasie v druhej polovici septembra, vplyv koronavírusu sa prejavil až v nasledujúcom mesiaci.

V októbri, ktorý bol v znamení sprísňujúcich sa epidemiologických opatrení v oboch krajinách, rástol priemerný denný čas sledovania televízie oveľa rýchlejšie. Kým za september sa priemerný čas sledovania televízie zvýšil takmer o 2 hodiny, v októbri to bolo o viac ako dvojnásobok. Na konci októbra sto už bolo 11 hodín a 6 minút.

Rast sa nezastavil ani v novembri, ktorého prvý týždeň už atakoval priemerný čas 12 hodín denne. Hneď 3 dni v uvedenom týždni túto hranicu diváci dokonca prekonali, pričom pondelok 2. novembra zaznamenal vôbec najvyššiu priemernú sledovanosť za celé obdobie - 12 hodín a 44 minút.

Rástol aj počet aktívnych zariadení, na ktorých používatelia televízne vysielanie sledovali.

Za jeden mesiac medzi septembrom a októbrom sa sledovaná hodnota denne aktívnych zariadení zdvihla o 42,55%.

Sledovanosť rastie najmä spravodajským, detským a filmovým kanálom, rovnako tak vzrástlo využívanie služby na mobilných zariadeniach.

SledovaniTV je internetová televízia (IPTV), ktorá ponúka viac ako 160 televíznych kanálov a viac ako 50 rádiových staníc. Dostupná je v SR a ČR.