Print this page

Matovič reaguje na obvinenie asistenta Žigu: Je to sluha mafiána a nech si užíva tie mafiánske peniaze Foto: Markíza

Asistent poslanca Petra Žigu Maroš Stano napísal status, v ktorom kritizoval správanie premiéra v zákulisí diskusie na Markíze a obvinil ho z nevhodného správania. AKTUALIZÁCIA: V utorok na status reagoval premiér. Jeho reakciu prinášame pod článkom.

Článok z 19. 10.: V nedeľu bol hosťom televíznej diskusie Na telo aj premiér Igor Matovič.V čase, keď v štúdiu prebiehala diskusia jeho straníckeho kolegu ministra financií Eduarda Hegera s bývalým ministrom hospodárstva za Smer Petrom Žigom (dnes Hlas), čakal premiér v zákulisí relácie, kde nebol sám.

Niekoľko hodín po relácii v noci z nedele na pondelok asistent Žigu Maroš Stano zverejnil status, v ktorom kritizuje správanie premiéra, ktorý sa vraj v zákulisí postaral o jeho "nevšedný zážitok" pri tom, ako sledovali priebeh diskusie na obrazovke.

Peter Stano píše:

"Keď Peter Žiga v relácii povedal: „Za celoplošným testovaním môže byť aj odvedenie pozornosti od nevydarenej pomoci ľuďom a premiérove PR.“ Matovič vykríkol: „Idiot, je to idiot, hajzel jeden.“ Obrátil sa na mňa: „Vy ste tu s ním? Odkážte mu, že je idiot.“ Foto: Markíza
Nervózne sa začal prechádzať pred réžiou a po slovách Petra Žigu z TV, ktorými spochybnil dostatočnú účinnosť plánovaných testov (urobil to pred časom sám Igor Matovič a potvrdili opakovane vedci), nasledoval ďalší výkrik: „Že sa nehanbí šíriť také kotlebovské reči,“ a pritvrdil: „Postaviť k múru a zastreliť!“

Nasledoval sugestívny pohľad na mňa a slová: „Nehanbíte sa pracovať za mafiánske peniaze?“ – (Tu si dovolím krátku vsuvku – ako poslaneckého asistenta ma platí NR SR – čiže sú to rovnaké štátne peniaze, aké dostáva predseda vlády, ministri a poslanci.)
To už nevydržala šokovaná kolegyňa, ktorá sa prišla len zo zvedavosti pozrieť, ako to v Markíze vlastne vyzerá a rozhorčene odpovedala: „Nie, nehanbíme sa a vy sa nehanbíte, ako sa správate, veď ste predseda vlády?“
Nasledovalo trápne ticho, pohľady ochrankára a ďalšieho človeka v miestnosti pred réžiou. O chvíľu prišla produkcia a Igor Matovič odišiel do štúdia rozprávať štátnicky k verejnosti. Napríklad o tom, že tí čo sa nepôjdu otestovať, nemusia mať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť.
Zamýšľam sa, čo to malo byť. Tlak, stres, výbušná povaha, divadlo, provokácia? Čo ja viem. Ale sú hranice, ktoré by vysoký ústavný činiteľ nemal prekračovať. Nenávistné reči o strieľaní kritikov sú príliš. Za 22 rokov v kontakte s politikou som sa s niečím takým nestretol a to som už zažil fakt všeličo. Alebo som príliš útlocitný a nehodím sa do týchto nových čias?"

Status bývalého novinára a dlhoročného hovorcu Žigu Maroša Stana má na facebooku už viac ako 5 tisíc zdieľaní a takmer tisícku komentárov.

Na záver Stano napísal, že si nič nefotil ani nenahrával: „Nenapadlo mi to. Odkaz som odovzdal a bol vzatý na vedomie.“

Archív M.S.

Maroš Stano pracoval ako redaktor a moderátor v Slovenskom rozhlase, päť rokov bol v Slovenskej televízii, kde istý čas moderoval O 5 minút 12 a pôsobil aj v TA3. Za prvej Ficovej vlády bol šéfom tlačového oddelenia a hovorcom na ministerstve životného prostredia. Po voľbách v roku 2016 odišiel s vtedajším ministrom Petrom Žigom (Smer) na ministerstvo hospodárstva, kde bol šéfom tlačového oddelenia aj hovorcom. Dnes je jeho poslaneckým asistentom.

 

Aktualizácia o stanovisko premiéra Igora Matoviča z tlačovej besedy 20. 10.:

"Hlúpe reči, hlúpych ľudí. Neklamať takéto niečo sa dá veľmi jednoducho.
Áno, povedal som, potom ako bývalý minister Peter Žiga v priamom prenose najsledovanejšej televízie povie, že antigenové testy zachytia 60% falošne pozitívnych ľudí, som pri tomto klamstve povedal, že sa nehanbia slúžiť takémuto mafiánovi skorumpovanému, že sa nehanbia žiť z jeho peňazí. A že nech mu odkážu, že len idiot môže šíriť také lži, to sa priznávam, to som povedal."
Na otázku, či naozaj povedal "Postaviť k stene a strieľať" reagoval: "To som nepovedal. To ma mrzí a to som rozmýšľal, či na toho človeka by som nedal trestné oznámenie. (...) Ale tento človek mi za to nestojí, je to sluha mafiána a nech si užíva tie mafiánske peniaze."

Reakcia Maroša Stana:

"Reakcia (Igora Matoviča) prišla až 48 hod. od udalosti a aj to nie spontánne, ale ako odpoveď na novinársku otázku. Premiér incident nepoprel. Naopak, priznal, že v zákulisí relácie Na telo vulgárne nadával. A to, že bezdôvodne urážal aj mňa, poslaneckého asistenta už asi tiež niet pochýb, keďže tak dnes urobil znova – a to v priamom prenose na tlačovej besede.
Asi sa však nedá očakávať, že sa predseda vlády verejne prizná, že povedal výrok o strieľaní politického oponenta. Zážitok s premiérom som opísal pravdivo a stojím si za ním. Pri tom ako povedal slová „Postaviť k múru a zastreliť!“ bolo aj viacero svedkov, čo môže byť dôvod, prečo Igor Matovič nepodal trestné oznámenie.
To, že som na sociálnej sieti opísal šokujúce dianie pred štúdiom relácie Na telo, nemá nič spoločné s politikou. Urobil som to preto, lebo som bol ľudsky zhrozený a pobúrený, ako sa správa jeden z najvyšších ústavných činiteľov.
Jeho verbálne útoky boli neadekvátne, poburujúce a pripomínam, že boli reakciou na vecnú a pokojnú argumentáciu opozičného poslanca Petra Žigu o testovaní na Covid 19, ktoré v tom čase hovoril naživo v štúdiu, spolu s oponentom z tej istej politickej strany ako je premiér. Nech si každý urobí na túto udalosť názor sám."