Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF Zdroj: Markíza

 Český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský požiadali členov amerického Kongresu a akcionárov skupiny CME o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF obavy odmieta.

Obávajú sa šírenia čínskej propagandy v Česku a na Slovensku a v ďalších štátoch, na ktorých CME pôsobí. Uviedli to Piráti v dnešnej tlačovej správe. CME vlastní v Českej republike televíziu Nova, na Slovensku Markízu a pôsobí tiež v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku.

CME vlani v októbri podpísala zmluvu s dcérskymi spoločnosťami skupiny PPF a PPF tak v krátkom čase ovládne celú mediálnu skupinu. Podmienkou dokončenia transakcie je súhlas akcionárov CME, Európskej komisie a národných regulátorov krajín, kde CME pôsobí.

"Akvizícia, vďaka ktorej by Petr Kellner získal tieto televízne stanice, by zvýšila možné riziká opätovného zásahu a šírenia čínske propagandy na území ČR a ďalších štátoch nášho regiónu, ktoré sú členmi NATO a EÚ," uviedol v tlačovej správe senátor Wagenknecht.

Odporúčame aj: Nový vlastník Markízy odmietol, že by chcel cez televízie ovplyvňovať politiku

Politici sa preto obrátili na členov amerického kongresu a požiadali ich o ich o stanovisko k veci a prejednanie možných rizík. Poukazujú napríklad na údajnú snahu o manipuláciu akademickej sféry a verejného priestoru zo strany subjektov financovaných spoločnosťou Home Credit, ktorá spadá do PPF. Cieľom manipulácie malo byť ovplyvnenie verejnej mienky v prospech Číny, tvrdí Wagenknecht. Home Credit už skôr uviedol, že nenajímali v ČR služby, aby presadzovali záujem cudzej krajiny.

"Skupina PPF vyrástla za tridsať rokov na jednu najväčších českých firiem a dnes pôsobí v 24 krajinách, na troch kontinentoch. Akcionári PPF, rovnako ako vrcholový manažment, vždy zastávali princípy slobody, liberálnej demokracie a voľného trhu. Zo skutočnosti, že podnikáme tiež v Číne, kde rovnako ako my podnikajú tisícky ďalších západných firiem, nemožno vyvodzovať nič o našom svetonázore. Naopak: ako ľudia, ktorí nemalú časť svojho života prežili v totalitnom komunizme, si extrémne vážime slobody prejavu. Znovu opakujeme, že PPF kupuje CME ako doplnok ku svojmu telekomunikačnému biznisu a nesledujeme akékoľvek iné postranné ciele. V rámci procesu prevzatia CME spolupracuje skupina PPF so všetkými zainteresovanými regulačnými inštitúciami a všetkým poskytujeme relevantné informácie," uviedla skupina na otázku ČTK.

Valné zhromaždenie CME, kde by malo padnúť rozhodnutie o predaji, sa má uskutočniť 27. februára. Skupina PPF podľa dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolárov.