RTVS prinesie hit Netflixu – seriál Narcos (VIDEO)

RTVS prinesie hit Netflixu – seriál Narcos (VIDEO) Foto: Netflix

RTVS začína nový rok na Dvojke so špeciálnou akvizíciou z dielne Netflixu. Od 10. januára bude na Dvojke vysielať desaťdielny americký seriál Narcos.

Prvá séria, ktorá bola natočená v roku 2015, sleduje život kolumbijského drogového magnáta Pabla Escobara od konca 70-tych rokov, kedy začal v Kolumbii s výrobou kokaínu, až po júl 1992, kedy utiekol z väznice La Catedral. Dej je rozprávaný z perspektívy amerického agenta DEA Steva Murphyho, ktorý v Kolumbii pracoval.

Pablo Escobar (narodený v decembri 1949) začínal ako kriminálnik s predajom pašovaných cigariet a falošných lotériových tiketov. Od 70. rokov pracoval pre drogových dílerov, pre ktorých napríklad unášal ľudí za výkupné. V roku 1975 sprevádzkoval prvú trasu, po ktorej pašoval drogy do USA. Čoskoro v 80. rokoch jeho medellínsky kartel zásoboval americký trh odhadom 80 tonami kokaínu mesačne a dodával do USA asi 80 percent z celkového množstva pašovaného kokaínu.

Odporúčame aj: Syn narkobaróna Escobaru: Seriály o mojom otcovi glorifikujú zločinca

V Escobarovej vojne s konkurenčnými kartelmi prišlo o život nielen v Kolumbii niekoľko stoviek policajtov, sudcov aj prominentných politikov. Kým pre USA a kolumbijskú vládu bol nepriateľom číslo jeden, pre niektorých Kolumbijčanov bol "novodobým Robinom Hoodom". Chudobný ľud si kupoval výstavbou športovísk, škôl i nemocníc.

Odporúčame aj: Hviezda seriálu Narcos prišla na súd s drogovým bossom, ktorého hrá (VIDEO)

V roku 1991, keď nová kolumbijská vláda pritvrdila v boji proti drogovým kartelom, sa Escobar pod prísľubom, že nebude vydaný do USA, vzdal. Skončil v osobitnom väzení, na ktorého stavbu najprv osobne dohliadal a odkiaľ potom riadil ďalej svoj kartel. Keď ho vláda chcela neskôr previesť do normálnej väznice, utiekol. Skrýval sa skoro rok a pol, než polícia jeho úkryt odhalila a v decembri 1993 ho pri prestrelke zabila.